HírekKék-hírek

Tarló, vasúti töltés lángolt Somogyban

Nyolc tűzeset jutott csütörtökre a somogyi tűzoltóknak.

Lakóházakat és az erdőt is veszélyeztette az a tűz, ami Hedrehelyen, a Petőfi utca mögött csapott fel. A száraz aljnövényzet megközelítőleg egy hektáron égett le. A kadarkúti önkormányzati tűzoltóknak sikerült megfékezni a lángokat, mielőtt azok kárt tettek volna a helyiek otthonában. 

 Kőröshegynél mintegy harminc méter hosszan lángolt a tarló. A területen kaszálóknak kilenc porral oltóval sikerült a lángokat megfékezni a siófoki hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt. 

Kaposvár Cseri városrészében is lakóházakat veszélyeztetett az egy hektáron pusztító tűz. A Cseresznye és a Málna utca közötti területet a város hivatásos tűzoltói nehezen tudták járművekkel megközelíteni, így a száraz aljnövényzetben gyorsan terjedő lángok oltását főként kézi szerszámokkal és puttonyfecskendőkkel végezték. A terepviszonyok miatt csak az erdőtűzoltásra alkalmas járművel tudtak bemenni a területre. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása alatt több, mint három órás megfeszített munkával sikerült felszámolni az össze izzó gócot. 

Kapolynál egy trágya rakás gyulladt meg. A tabi önkormányzati tűzoltók munkáját egy homlokrakodó gép is segítette, amely szétbontotta a kupacot, hogy az egység megakadályozhassa a mélyen átizzó trágya visszagyulladását.

Fonyódon a Vitorlás utcában égett a vasúti töltés. A tűz eloltásáról a balatonboglári önkormányzati tűzoltók gondoskodtak. 

Kutason, zöld területen illegálisan felhalmozott hulladék égett, a tüzet a nagyatádi hivatásos tűzoltók fojtották el. 

Barcsi, nagyatádi és kaposvári tűzoltók is részt vettek a Pécs külterületén, az Akó dűlő környékén zajló oltási munkálatokban, ahol erdő és bozótos gyulladt ki.

A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozhatja az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok – készenlétben tartásáról;
  • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Erdő kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon azonban tilos a tűzgyújtás tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) időszakában. A tűzgyújtási tilalom megállapítása, kihirdetése, és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. 

Fotó: Tab ÖTP