HírekKultúra

Kultúrkertek a Hungarikumok ösvényén: Labda-kert

Szombaton délután, aki kilátogat a Városi Fürdőbe, a „Kultúrkertek ösvényén” harmadikként a Labda-kerttel találkozik.

Puskás Ferenc világhírű és elismert életműve a Hungarikumok közé tartozik. Futballista és edzői pályafutása, a futballpályán kívüli határozottsága és feddhetetlensége ikonikus és egyetemes magyar hőssé tette. Életművét az egész világon ismerik; nemcsak az olimpiai győztes magyar Aranycsapat szövetségi kapitányaként, hanem a Real Madrid szupersztárjaként, valamint edzőként Görögországban és Ausztráliában is letette a névjegyét. Mindegy, hogy a világ melyik sarkában dolgozott, mindig hazáját képviselte.

A Labda-kertben, amellett, hogy Puskás Ferenc előtt tisztelgünk, szeretnénk felhívni a figyelmet Bene Ferenc magyar válogatott labdarúgóra, csatárra, olimpiai bajnokra is, és egyben kezdeményezni értéktárba való felvételét.

Bene Ferenc 1944. december 17-én született Balatonújlakon. Marcali és Kaposvár csapataiban játszott. Avar István akkori Kaposvári Rákóczi edzője fedezte fel és ajánlotta a 17 éves játékost az Újpestnek 1961-ben. 17 éven át, 1978-ig az Újpesti Dózsa játékosa volt. Később játszott a Volán, a finn Seinäjoki, a Soroksár és a Kecskeméti SC csapataiban.Erőteljes, izmos felépítésű, gyors kezdősebességű, gól érzékeny játékos volt. Magyar gólkirályi címet ötször kapta meg, Magyar kupát háromszor vehette át és nyolcszor lett magyar bajnok.Az országos hírű játékos erősen kötődött Marcalihoz, amikor csak tehette, hazalátogatott, sőt az Újpesti Dózsát is többször levitte játszani egy-egy barátságos meccsre,Életében 1448 mérkőzésen lépett pályára, és 1412 gólt szerzett.Bejegyezték a világbajnoki „Álom tizenegybe”.

2006. február 27-én halt meg Budapesten.

Emlékét őrzi a Bene Ferenc általános iskola Újpesten,szobra áll a Megyeri úti UTE sporttelepen, róla nevezték el a Kaposvári Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémiát, Balatonkeresztúron sportcsarnok, Marcaliban pedig utca viseli a nevét.

A Labda-kertben a Marcali Városi FutballKlub szervezésében I. Bene Ferenc mini Labdarúgó Kupa lesz U11-es korosztály részvételével.