HírekKultúra

Kultúrkertek a Hungarikumok ösvényén: Rétes-kert

Szombaton délután, aki kilátogat a Városi Fürdőbe, a „Kultúrkertek ösvényén” ötödik állomásként a Rétes-kerttel találkozik.

A Rétes-kertben a  Mesztegnyői Honismereti és Természetvédő Közhasznú Egyesület közreműködésével mutatjuk be a réteskészítés folyamatát és fűtjük fel a kemencét a sütéshez.

Somogy sokszínű étkezési kultúrájának, étel- és süteménykészítésének tradíciói közt mindig előkelő helyet foglalt el a réteskészítés.

A receptek családról családra szállnak, a dagasztás, nyújtás és sütés tudományát a nagymamák örökítik tovább a fiatalokra.

A mesztegnyői ünnepi asztalok állandó szereplője a sós, vagy édes ízesítésű parasztrétes.

Éppen ezért Somogy megyegasztronómiai rendezvényei közül kiemelkedő a Mesztegnyői Rétesfesztivál, melyet 1999 óta rendezik meg a településen,a rétessütés hagyományának megőrzésére.

A Faluház udvarán, a kemencék mellett dolgoznak a versengő csapatok. Négy kategóriában mérhetik össze a sütnivalójukat, mint túrós, káposztás, gyümölcsös és különlegesízvilágú rétes. Utóbbiban született már szilvás-káposztás, körtés-piskótás, vagy babos-bolognai töltelékkel is. Közben a helyiek is folyamatosan sütik a hagyományos réteseket a vendégek részére, melynek dagasztási, nyújtási, izesítési folyamataiba bárki bekapcsolódhat.

A réteskészítéssel a helyi hagyományokat ötvözik Mesztegnyőn, ezáltal gazdagítják az egész megye néprajzi sokszínűségét, turisztikai kínálatát, ami egyben a helyi értékek megismerését is szolgálja.