HírekKözélet

Somogyi értékekről szólt a kedd este a Vármegyházán

Kedden este mutatták be a kaposvári Vármegyeházán az Agrárminisztérium támogatásával 2022 év végén elkészült és megjelent Somogyi Értékek című könyvet. A rendezvényen került sor a Somogyi Értékdíjak átadására is.

Dr. Szajcz Adrián, a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntőjében az bizottság munkáját ismertette, hangsúlyozva, hogy az értékek elbírálása mellett részt vesznek az értékeke felkutatásában, és a helyi értéktár bizottságok munkájában is. A tavalyi évben 17 javaslat érkezett hozzájuk, melyek közül kilenc került be a vármegyei értéktárba. A köszöntőt követően Biró Norbert és Csengei Ágota mutatta be a könyvet. A vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte: Somogy vármegye mindig is élen járt az értékek megőrzésében. 2044 óta Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címmel ismerjük el értékeinket, melyek 2013 óta a vármegyei Értéktárba is bekerültek. Kiemelt célunk elősegíteni a nemzeti értékek megőrzését a következő generáció számára, hogy Somogy vármegye értékeit megismertessük és népszerűsítsük. Ennek érdekében pályáztunk az Agrárminisztérium Hungarikum felhívására 2021-ben, hogy az akkor 157 értékünket egy könyvben mutathassuk be. Nem volt kérdés számomra, hogy fontos, hogy ez a kiadvány nagyon magas minőségben, gyönyörű képekkel készüljön el, és ezt csak egy jó író tudta szavatolni. Csengei Ágotát régóta ismertem, erős kötődése van Somogy vármegyéhez, több könyvet készített már, könnyen, gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és az elképzeléseink szerint meg is kezdődött a munka. A Somogyi értékek könyvét végül decemberben vehettük kézbe – köszönhetően a COVID járványnak, ami megnehezítette az utazást, majd az elszabaduló infláció megdrágította a nyomdai kivitelezést. Nagy öröm ez számomra, hogy 2022 májusáig bezárólag valamennyi érték helyet kapott a kiadványban, összesen 181. Felbuzdulva a sikeres pályázaton, 2022-ben már két pályázatot is benyújtottunk az Agrárminisztériumba, Somogyi értékeket bemutató filmet készítünk, valamint zajlik már a vetélkedő, ahol általános és középiskolás diákok mérik össze tudásukat. Áprilisban egy nagyszabású filmbemutatóval és a vetélkedő döntőjével készülünk.

A könyv szerzője, Csengei Ágota elmondta: nagyon színes Somogy vármegye, gazdag életutakkal, párját ritkító értékekkel bír, melyeket a könyv 15 fejezetébe egy-egy kirándulás keretében szerkesztették bele. Az egyéves munka során igyekeztek minél többet megmutatni Somogyból mind szövegben, mind fotók segítségével.

Az ünnepségen átadták a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság döntése alapján 2022-ben elfogadott Somogyi Érték díjakat. Elismerésben részesült:
– Kisgyalán, Árpád utca 22. számú porta (kulturális örökség értékkategória)
– Bozsoki János hadnagy (1918-2009) életműve és katonai pályája (kulturális örökség értékkategória)
– Vitéz Oszlányi Kornél vezérőrnagy, posztumusz altábornagy (1893-1960) életműve és katonai pályája (kulturális örökség értékkategória)
– Balaton Vox (kulturális örökség értékkategória)
– Bakos Ferenc író, haiku-költő, műfordító életműve (kulturális örökség értékkategória)
– Vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós (1915-1997) életműve és katonai pályája (kulturális örökség értékkategória)
– Dr. Varga Ferenc (1942-2013) a siófoki kórház főigazgató-főorvosa, a magyar kórházügy ikonja munkássága (egészség és életmód értékkategória)
– Kaáli Nagy Dezső munkássága (ipari és műszaki megoldások értékkategória)
– Csurgói Csuszafesztivál (turizmus értékkategória)