HírekKék-hírek

Idén is folytatódnak a közlekedésbiztonsági ellenőrzések Somogyban

Összehangolt akció és finn módszeres ellenőrzés a Kaposvári Rendőrkapitányság illetékességi területén, 73 szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2023. január 12-én Kaposvár és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nem csak civil autókkal, hanem drónnal is figyelték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak.

Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul.

Az akció ideje alatt a járőrök 453 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során 4 sofőrnél merült fel az ittasság gyanúja. Velük szemben – befolyásoltságuk függvényében – szabálysértési, közigazgatási, illetve büntetőeljárás indult.

A rendőröknek összesen 73 eseteben kellett intézkedniük, legtöbbször a sebességtúllépés, az elsőbbségadási szabályok megsértése, valamint az irányjelzés, és a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. Az ellenőrzést hét civil gépkocsi, négy járőrautó és egy drón segítette.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság idén is, megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű forgalom-ellenőrzéseket. Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat! Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek!

…hogy mindenki hazaérjen!