HírekSport

Bogyó Gergő ismét országos bajnok!

A Magyar Íjász Szövetség 2023. február 9-12. között rendezte meg az idei teremíjász országos bajnokságait. Helyszínül a HUNGEXPO népszerű programját a FEHOVA kiállítást választották. A négy napos programsorozat minden napján egy-egy szakágában mérhették össze tudásukat az íjászok. Az „A” pavilonban, a vadászati szekció kiállítói mellett minden látogató megtekinthette az eseményt.A versenyen a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium két tanulója is érdekelt volt: Bogyó Gergő és Molnár Botond Barnabás.

Az első napon a Terem Terepíjász OB került lebonyolításra. Ebben a szakágban különböző méretű lőlapokra, eltérő távolságokból – 12 jelölt, 12 jelöletlen távon – kellett lövéseket leadni. A megmérettetésen Gergő indult és első helyen végzett.

Pénteken a történelmi szakág terem Országos Bajnokságát rendezték meg. Ezen a versenyen csak természetes anyagú íjakkal és vesszőkkel lehet indulni. A marcali diákok mindketten modern íjjal (Barebow) rendelkeznek, így ezen a napon nem versenyeztek.

Szombaton az íjászok körében a legnépszerűbb szakág mutatkozott be, a Terem 3D Országos Bajnokság keretében. A 3 dimenziós íjászat hasonlít legjobban a vadászathoz. Itt élethű állatok ejtési zónájátkell célba venni, az állatcélok távolsága változó, azt a versenyzőknek kell megbecsülni.Gergő és Botond a délutáni fordulóban feszítették íjaikat és mindketten a dobogóra állhattak, Gergő arany, Boti bronzérmet szerzett.

A zárónapon az IFAA Teremíjász Országos Bajnokság zárta a versenysorozatot, mely a pályaíjászat szakágához tartozik. Itt egy darab, adott méretű és adott távolságban kihelyezett lőlapra kellett 2x6x5 lövést leadni. A nagy koncentrációt és monotónia tűrést igénylő megmérettetésen Gergő országos bajnok, Botond ezüstérmes lett.

A programsorozat hétvégi napjain rengeteg látogatója volt a kiállításnak és így az íjászbajnokságoknak is, mely egyedi próbatételek elé állította a versenyzőket. Nem mindennapi élmény volt számukra pl. vadászkürt koncert vagy éppen vadászkutya bemutató, illetve sólyom reptetés mellett helytállni. A mérleg: Gergő 3 országos bajnoki cím, Boti 1 ezüst és 1 bronzérem.