HírekKék-hírek

A múlt heti közlekedésrendészeti akció mérlege

Öt napon át tartott az akció

A közlekedésrendészeti akció keretében ezúttal a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak – használatának ellenőrzése volt fókuszban. A kampány célja a szabálytalanul közlekedők kiszűrésén keresztül a baleset során bekövetkező sérülés esélyének csökkentése, súlyosságának mérséklése volt.

Annak ellenére, hogy az akció előre be volt jelentve, a somogyi rendőrök 2023. február 14-18. között az ellenőrzött járművekben összesen 655 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, közülük 419 esetben a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét, jellemzően lakott területen belül. Gyermekbiztonsági rendszerek tekintetében 13 esetben találtak hiányosságot az akció során.

Az autóbalesetben szerzett sérülések leggyakoribb oka a biztonsági öv használatának elmulasztása. Az öv minden ütközési sebesség mellett védi a használóját, megóvva a sérüléstől, vagy csökkentve a sérülés mértékét. Komoly gond még a használatának elmulasztásakor, hogy a kocsik egyéb biztonsági rendszerei sem tudják kifejteni a hatásukat, ha nincs becsatolva az ember. Ugyanis a légzsákok működése azzal a feltételezéssel időzített, hogy a bent ülők használják az övet – öv nélkül maga a légzsák is sérüléseket okozhat.

A biztonsági öv használata nem az Ön döntése, hanem kötelező!

Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat, a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint a segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak megfelelő használatát. Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a passzív biztonsági eszközöket nem használják. 

… hogy mindenki hazaérjen!