HírekKözélet

Szentmise és gyertyagyújtás a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Marcaliban

2023. február 25-én, szombaton 17 órától a Marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban– Kiss Iván c. prépost, plébánosbetegsége miatt – Németh József kéthelyi plébános celebrált engesztelő szentmisét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

Az istentiszteletet követően a résztvevők mécsesekkel a Hősök terén álló 1956-os emlékműhöz vonultak ki, ahol jelen sorok írója, az emléknap fontosságáról röviden beszélt. 1947-ben ugyanezen a napon hurcolták el a szovjetek Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Az országgyűlés 2000-ben ezt a napot a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Ezt követően Nagy Csaba hadikrónikás szólt az egybegyűlteknek, aki a második világháború kutatójaként felidézte egyik volt riportalanyának a visszaemlékezését a felszabadító szovjet katonák rémtetteiről. Ezután a jelenlévők fejet hajtottak a hősök és áldozatok emléke előtt, majd elhelyezték mécseseiket az emlékműnél.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke; Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselő; Németh József kéthelyi plébános; a Marcali Római Katolikus Egyházközség részéről pedig Gelencsér Róbert, az egyházközség világi elnöke, és Király Jenő templomatya, akik szintén mécseseket gyújtottak és fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.

A helyi civil szervezetek részéről pedig az elnökök: Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület; valamint Kiss Kálmán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja képviseletében tisztelegtek és helyezték el mécseseiket a résztvevő tagtársaikkal együtt. Tisztelet a hősöknek és az áldozatoknak!

A megemlékezést a RK. Egyházközség, a MKH. Ipartestület, valamint a KÉSZ Marcali Csoportja közösen szervezte. Az istentiszteleten Balogh Bálint kántor orgonával működött közre.

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Szaka Zsolt, Kiss Kálmán