HírekKék-hírek

BikeSafe regisztráció Marcaliban

A tavaszi napsütés egyre több kerékpározót csalogat ki a szabadba, ezért a Marcali Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei csatlakozva a Marcali Mikszáth Kálmán Általános Iskola által szervezett Futófesztiválhoz, 2023. április 1-én délelőtt a Marcali Nagypincénél várták a kerékpárjukat regisztrálni kívánó érdeklődőket.

A régóta sikeres BikeSafe vagyonvédelmi program célja, hogy az állampolgárok számára lehetőséget biztosítson értékeinek megóvására. A regisztrációkor a kerékpárról a fotókkal együtt minden információ egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerül. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válik a kerékpár és így nagyobb valószínűséggel visszakerülhet jogos tulajdonosához. A kétkerekűeket egy BIKESAFE Regisztrált kerékpár feliratú matricával látják el.

Három fontos előny, amit az online rendszer kínál a regisztrált kerékpár tulajdonosoknak:
– Hozzáfér a saját és a kerékpárja adataihoz, fotóihoz.

– Megrendelheti a kerékpár fényképes törzskönyvét. (A törzskönyv díja 2000 Ft, mely tartalmazza a fényképes plasztik kártya elkészítését és postázását is.)

–  Átruházhatja a regisztrációt, ha eladná a bringát.

– A tulajdonos online hozzáféréséhez mindössze a tulajdonos e-mail címének rögzítése szükséges a regisztráció során.

A biciklik azonban csak akkor vannak biztonságban, ha a tulajdonosok is mindent megtesznek
annak érdekében, hogy a tolvajok ne tudják azokat megszerezni.

A Marcali Rendőrkapitányság a témával kapcsolatban az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

– Mindig zárja le a kerékpárt, lehetőleg megfelelő minőségű lakattal!

– Mindig valamilyen biztosan rögzített tárgyhoz – biciklitároló, lámpaoszlop, pózna – rögzítse!

– Forgalmas, jól látható, lehetőleg térfigyelő kamerákkal megfigyelt helyen, ne eldugott kis utcában, kapualjban hagyja kerékpárját!

– Lakása, nyaralója udvarán se hagyjon lezáratlanul, vagy felügyelet nélkül biciklit. A kertkaput nappal is zárja be, éjszakára pedig a zárt tároló jelenti a még nagyobb biztonságot.
– Regisztráltassa kerékpárját a BikeSafe program keretében, melyet a rendőrség díjmentesen végez!
– Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon.