HírekSzines

Megyei honismereti verseny a Marcali Múzeumban

Április 14-én ismét összegyűltek a megye felsőtagozatos csapatai, akik a Dr. Gál József Somogy Vármegyei Honismereti Versenyre neveztek be. A Marcali Múzeum ez évben a fővédnökség mellett a főszervezői feladatokat is ellátta, amelyhez az eddigi versenyek főszervezője, Zajcsukné Páhi Katalin történelemtanár nyújtott hathatós segítséget.

A négyfős csapatok, két írásbeli forduló megoldása után, ezen a napon a szóbeli döntőn mérhették össze tudásukat néprajzi és történeti, helytörténeti témákban. A vetélkedőn neves szakmai zsűri is munkához látott Gálné Jáger Márta ny. főlevéltáros, a Somogyi Honismereti Egyesület elnöke, a Honismereti Szövetség országos alelnöke, L. Kapitány Orsolya néprajzkutató, Móra Ferenc-díjas nyugalmazott főmuzeológus, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum egykori néprajzi osztályvezetője, Vidák Tünde, a Marcali Múzeum igazgatója, a Pulszky Társaság- Magyar Múzeumi Egyesület választmányi tagja, valamint Huszár Mihály történész-főmuzeológus személyében. Samuné Bogyó Hajnalka múzeumpedagógus irányítása mellett a böhönyei, a fonyódi, a siófoki és a szennai, valamint két Noszlopy iskolás marcali csapat mérte össze tudását. A kiválóan felkészült nebulók fej-fej mellett haladva oldották meg feladataikat.

A szoros versenyben az alábbi eredmények születtek:

1.    helyezett a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI csapata. Tagjai: Lehota Hanna Anna, Kollár Júlia, Komáromy Máté Pál, Péter Roland. Felkészítő tanáruk: Pálné Cserjés Györgyi.

2.    helyezett a Palonai Magyar Bálint Általános Iskola csapata Fonyódról. Tagjai: Gazdag Emese, Gazdag Kincső, Gelencsér Gréta Zsófia, Muskó Zoya. Felkészítő tanáruk Schellhammerné Kovács Ildikó.

3.    helyezett a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola csapata.Tagjai: Nyáry Glória Fanni, Rádics Rozina, Takács Gergő Boldizsár, Tóth Csanád Örs. Felkészítő tanáruk Zajcsukné Páhi Katalin.

A verseny és a díjátadó után a gyermekek és a felkészítő pedagógusok, a zsűritagok a Korzó Kávézó vendéglátását élvezhették.

írta: Samuné Bogyó Hajnalka

fotók: Androsics Erik