HírekKék-hírek

Halált okozott a szakszerűtlen fadöntés – fotóval

A Kaposvári Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akiknek mulasztásai munkatársuk halálához vezettek.

A vádirat lényege szerint a fiatalabb férfi egy erdészeti munkákkal foglalkozó céget vezetett, melynek alkalmazásában állt az idősebb vádlott és a sértett is.

A vádlottak 2021 márciusában Nagybajom külterületén végeztek erdőgyérítést. Ennek során azonban a munkásokon munkavédelmi sisak nem volt, annak viselését a céget vezető vádlott a munkavégzés közben sem ellenőrizte, ahogy a munka helyszíni irányításával sem bízott meg senkit.

A munkavégzés során az idősebb vádlott – aki a munka megkezdése előtt alkoholt is fogyasztott – a munkaterületen szabálytalanul egy fennakadt, 15-20 cm tőátmérőjű fa 2 méteres rönkökre történő darabolását végezte motorfűrésszel anélkül, hogy a fát a másik fáról levette volna, és nem győződött meg arról sem, hogy a munkavégzés közelében senki sem tartózkodik, ezért a fa darabolása során a lombkorona egyik kiálló ága az ott álló sértettre esett.

A helyszínen tartózkodók a súlyosan sérült férfihez azonnal mentőt hívtak, azonban a sértett az elszenvedett sérülésekkel közvetlen okozati összefüggésben kialakult vesegyulladás, majd vérmérgezés miatt néhány hónappal később elhunyt.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában mindkét férfival szemben fogházbüntetés és a fakitermelői foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel.

A fényképet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság készítette a helyszíni szemle során.