HírekKözélet

„Balatonról, jövőről” – ismét I. helyen a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium

Értékmentők csapata

Április 20-án a keszthelyi Balaton Színházban a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség szervezésében, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával a második alkalommal rendezték meg a Balaton Régióban működő középiskolák 9-12. évfolyamos diákjai számára kiírt környezetvédelmi szemléletformáló verseny döntőjét.

A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium 10.A osztály Értékmentői az 1. helyen végeztek.

A szervezők a Balaton térségének környezettudatos fejlődése iránt elkötelezett szervezetként fontosnak tartják, hogy a fiatalok többet tudjanak meg a klímaváltozás, a környezet védelme, az ökológiai, szociális, kulturális és gazdasági fenntarthatóság Balatont is érintő problémáiról.

A fiatalokat ismeretekkel és tudással támogatták, hogy érzékennyé váljanak a klímaváltozás, a természeti erőforrások csökkenése és Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton sérülékenysége iránt. Az iskolák vetélkedése egymás megismerését és környezeti tematikájú együttműködésüket is segítette.

Osztályok jelentkezését várták a szervezők. A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium 10.A osztálya második alkalommal vett részt a vetélkedésben „Értékmentők” csapatnévvel. Az előző évben megosztott első helyezést értek el – most azt a (9. évfolyamosokhoz képest) nagyszerű eredményt sikerült egy teljeskörű győzelemmel megerősíteni.

A Balaton Régióból összesen 16 középiskolai csapat vett részt a versenyen, a döntőben 7 csapat mérhette össze a felkészültségét.

A verseny első lépése az volt, hogy a csapatok egy a felajánlott témakörök közül választhattak egyet maguknak. A választható témakörök: sekély tavak, energiafelhasználás, szélsőséges időjárás, greenwashing.

Az osztály választása a kevésbé ismert „Greenwashing”-ra esett. Azért jelentkeztek a versenyre, mert szeretnek együtt dolgozni és továbbra is megmaradt bennük a versenyszellem.

A vetélkedés 4 fordulója alapján a döntőre az előzetesen legjobban teljesítő csapatokat hívták meg. A meghirdetett fordulók feladatait a verseny végéig folyamatosan kellett teljesíteni.

A legfőbb feladat az adott témához kapcsolódó ismeretek rendszerezése, továbbítása és népszerűsítése volt.

Minden jelentkező csapat részt vehetett egy a versenyhez kapcsolódó, ingyenes bevezető kiránduláson. Az Értékmentők Tihanyban egy nagyon tanulságos, vezetett gyalogtúrán vehettek részt és megismerhették a Tihanyi-félsziget természeti értékeit és azoknak a veszélyeztetettségét.

A feladatok megoldásához Paul Ágnes, a Cleanwashers marketing-, kommunikációs és reklámszakértője, a csapat mentora adott nagyon sok jó tanácsot. Nagyszerű ötletekkel látta el a csapatot, ezeket folyamatosan beépítették az oldalak szerkesztésébe és felhasználták a későbbi PPT és videó készítésénél és a kiállítás összeállításánál is.

Az 1. fordulóban minden csapatnak saját Facebook és Instagram oldalt kellett létrehoznia. Az oldalak célja, hogy minél több hiteles információt gyűjtsenek össze a tanulók és átadják azokat az olvasóknak a választott témájukkal kapcsolatban. A csapat előszőr a kirándulás élményeit, tapasztalatait osztotta meg. Később változatos témákat jelentettek meg, nem elfeledkezve a témakörükről, viszont az érdeklődés fenntartása érdekében a természetvédelemhez és Marcali környékének természeti értékeihez kapcsolódóan is kerestek érdekességeket. A cél az volt, hogy ezek az információk minél több emberhez eljussanak. A feladat célja az érdeklődés felkeltése, a figyelem fenntartása, a fókusz megtartása volt. Ebben a fordulóban „véleményvezér és kommunikáció” online oktatást szerveztek a csapatok számára a közösségi média tematikus hasznosítására. Az internetes böngészők „figyelő” funkcióit kihasználta a csapat és a témában megjelent friss hírekről szinte azonnal értesítéseket kapott.

A 2. forduló nagyon összetett volt. A választott témában eddig megszerzett, begyűjtött információk tudományos részletességű feldolgozása, összefoglalása során infografikákat és egy prezentációt készítettek. Az elkészült prezentációt 3-5 percben elő kellett adni és erről készíteni egy videót.

A tanulók rendszerezték az összegyűjtött ismereteket – az infografikák ennek szellemében készültek. A „Canva” program ingyenes funkcióit kihasználva hagyományos és Instagram ábrákat is készítettek. A tantárgyi szorgalmi feladatokat is összekapcsolták a verseny feladataival. Grafikákáik logikusak, könnyen érthetők és tartalmilag egymásra épülnek. A verseny végére két szép sorozatot tudhattak a magukénak!

A 3. fordulóban két kötelező előadást kellett tartaniuk. Egyet a tanáraiknak és egyet a szüleiknek. A kiírók felajánlották, ha a csapatok találnak megfelelő helyet, csoportot és sikerül szervezniük még több előadást, azt a végső értékelés során figyelembe veszik.

A Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola öt osztályában és a döntő előtti főpróbaként a Mikszáth Kálmán Általános Iskola egy osztályában is tarthattak a csapat tagjai Kahoot! játékkal egybekötött ismeretterjesztő előadást. Köszönjük a lehetőségeket!

A szülők számára egy nyilvánosan meghirdetett és nagy sikerű bemutatót tartottak a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában – szépszámú közönség előtt. A gimnázium tantestülete is megismerhette munkájukat egy rövid előadás keretein belül.

A 4. forduló feladata a választott témában kampány, rendezvény, információs nap szervezése volt mindenkinek a saját iskolájában.

Az esemény célja ismeretterjesztés, problémamegoldás, véleménycsere, közösségépítés és közösségi élmények biztosítása volt a csapat témáján belül. Csapatunk a feladat részeként az aulában egy kiállítás rendezett be a témakörhöz kapcsolható tárgyakból, azok leírásaiból és az elkészült egyéb munkákból (infografikák, összefoglalók).
Az osztályok delegált csapatai számára egy jóhangulatú vetélkedőt szerveztek a korábban már felhasznált Kahoot! és különböző játékos feladatok segítségével.
Az elkészült PPT-ket, videókat illetve a csapatok eddigi munkáit (Facebook, Instagram oldalak, az infografikák és a rendezvények beszámolói) a mentorok értékelték – ennek alapján választották ki, hogy melyik csapatok vehetnek részt a keszthelyi döntőn. Az utolsó fordulóig az egész osztály dolgozott a csapat sikeréért, és természetesen az előadókat Keszthelyre is elkísérték a többiek.

A csapat tagjai cikkeket jelentettek meg a munkájukkal kapcsolatosan több online felületen és új színt vittek az iskola életébe. A kampánytevékenységen keresztül lehetőség volt a véleménycserére a résztvevőkkel és megvalósítható ötletek gyűjtésére. A diákok mellett a felnőtt társadalomnak is információkat tudtak átadni a bennünket fenyegető veszélyekről. Felhívták a figyelmet a csapat tevékenységére, ezen keresztül a kiíró céljaira és törekvéseire is.

A döntőt megelőzően a Vizimentők Országos Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület jóvoltából a versenyben résztvevő tanulók egy ötórás elsősegély- és segítségnyújtási bemutatón vehettek részt.

A döntőbe került csapatok, egy ünnepélyes Diákkonferencia keretén belül kaptak lehetőséget a kibővített ppt-jük prezentálására (szigorúan 8-10 perces terjedelemben), továbbá a témához kapcsolódó kiállítói standot kellett berendezniük, melyeket egy szakértői zsűriből álló bizottság pontozott. Figyelembe vették a csapatok felkészültségét, előadói stílusát, a bemutatott tartalom szakmaiságát és a prezentáció minőségét.

A döntőben csak az ott bemutatott produkciókat értékelték, a zsűri tagjai nem ismerték a csapatok korábbi munkásságát. Csapatunk az előzetes feladatok alapján a legmagasabb pontszámmal került a döntőbe.

Az 1. helyezést elért Értékmentők előadói a döntőben: Bedő Korina Zoé, Kottán Barbara, Németh Emese, Tóth Fedóra, Elek Bálint, Németh Máté Barnabás.
A kiállítást Makai Eszter Laura, Mika Sára és Spilák Vivien rendezte be. Az előkészületekben az egész osztály segített.

Felkészítő: Szaka Zsolt (osztályfőnök, fizikatanár).

Az első helyezett jutalma: egy budapesti élménykirándulás (tematikus játék a MystlQueRoom szabadulószobában és barlangtúra a Pálvölgyi-barlangban). A díjazás az egész osztályra vonatkozik.

Gratulálunk a csapatnak!

További képek az iskola facebook oldalán: