HírekKék-hírek

„Flórián katonái vagyunk, ennek megfelelően tesszük a dolgunkat”

Főhajtással kezdődött a Flórián napi ünnepség ma, Toponáron. A tüzes mesterséget művelők – tűzoltók és kéményseprők – rótták le kegyeletüket védőszentjük szobra előtt. Az ünnepi megemlékezés a Szivárvány Kultúrpalotában folytatódott, ahol a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő KÖTÉL Egyesület tagjait is köszöntötték.

„Flórián élete és halála megmintázza azt az elkötelezett hivatástudatot, amelynek alapja a munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás. A hősiesség, a bátorság, az önfeláldozás, a bajtársiasság az új évezred tűzoltóinál szakmai tudással, gyakorlati tapasztalattal és hivatástudattal párosul. Ők azok, akik szembeszállnak tűzzel, vízzel, a természeti erőkkel. Számos emberi életet és sokmilliárdos értéket mentenek meg. A tűzoltók társadalma már sokszor bizonyította honfitársainknak, hogy rájuk mindig számíthatnak a bajban” – hangzott el a toponári megemlékezésen, ahol a helyi óvodások adtak műsort. Ezt követően a jelenlévők fejet hajtottak a „tűz katonájának” szobránál és elhelyezték a tiszteletadás koszorúit.

A Szivárvány Kultúrpalotában zajló ünnepségen Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke mondott köszöntő beszédet, majd Biró Norbert vármegyei közgyűlési elnök és Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere köszönte meg a KÖTÉL Egyesület tagjainak a város biztonságának megteremtésében végzett tevékenységüket. Az alpolgármester a Kaposvár 150 éves emlékzászlóval is megajándékozta a Bodó László vezette egyesületet. 

Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott köszönetet a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő KÖTÉL Egyesületnek, amelynek tűzoltói nem csupán Kaposváron, hanem Somogyban, mi több az ország számos pontján, sőt nemzetközi szinten is helyt álltak az elmúlt években. 

Fotó: Kováts Dávid tű. őrm. – Kaposvár HTP

Kapcsolódó dokumentumok:

 Tűzoltó napi elismerések (2023.05.05.)