HírekKözélet

111 ezren izgulhatnak, ma kezdődőtt az érettségi

Hétfő reggel indult az idei érettségi időszak, több mint 111 ezren adnak számot a tudásukról az elkövetkezendő napokban. Magyarból több mint 74 ezren érettségiznek, a legtöbben középszinten írja az eduline.hu

Középszinten két feladatlapot kell megoldanotok: az I. feladatlap egy szövegértést és egy szövegalkotást tartalmaz, a II. részben pedig két szövegalkotási feladat – egy mű/műrészlet problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű/műrészlet összehasonlító elemzése – közül kell kiválasztanotok a számotokra szimpatikusabbat. Attól függetlenül, hogy melyiket választjátok, a szöveg terjedelmének 400-800 szónak kell lennie.

Egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták a magyarból középszinten érettségizők hétfőn, a magyar érettségi szövegértési részében.
A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek a diákok. A szövegértési feladatok rendkívül aprólékosan kérnek számon a kortárs szöveg alapján borokkal kapcsolatos ismereteket. A szöveg nagyon részletesen ismertet borfajtákat és borvidékeket is.

A magyarérettségi első feladatsorának megoldására a diákoknak egyébként 90 percük van – ennyi idő alatt egy szövegértési és egy rövid szövegalkotási feladatsort kell megoldaniuk.

Emelt szinten mindössze egy feladatlapot kaptak, az azon szereplő feladatokat pedig tetszőleges sorrendben oldhatjátok meg. Egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor mellett lesznek szövegalkotási feladatok, valamint egy műértelmező és egy reflektáló szöveget is írnotok kell.

forrás:eduline.hu

kiemelt kép: korábbi felvétel