HírekKék-hírek

Haverok, buli… felelősség! – VIDEÓ

Vége az írásbeli érettségi vizsgáknak, a szintfelmérőknek, közeleg a tanév vége, ideje kicsit fellélegezni. A feltöltődésre sokan választják a somogyi erdőket. A Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. legújabb kisfilmjében arra sarkallja a somogyi fiatalokat és családjaikat, hogy kikapcsolódás közben is felelősségteljesen viselkedjenek és vigyázzanak a természetre.

Fiatalokról, nemcsak fiataloknak szól az a kétperces videó, amelyben a szabadidő kellemes eltöltése közben is a kellő elővigyázatosságra hívják fel a figyelmet a tűzoltók és az erdészek. A Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikumának közösségi szolgálatot teljesítő diákjai vállalták, hogy bemutatják, miként lehet kulturált közösségi életet élni. Az erdei kijelölt tűzrakó-helyek csodás környezetben nyújtanak lehetőséget a kikapcsolódásra és feltöltődésre azoknak, akik elbújnának kicsit a világ elől, ahol senkit sem zavarnak és őket sem zavarja senki.

A szabadtéri sütés-főzés nem igényel hatalmas anyagi ráfordítást, viszont annál nagyobb emberi felelősséget követel. Hiszen, a lángok fellobbantásához mindössze száraz levelekre és gallyakra van szükség, amit táplálni kell aprófával, majd tűzifával. Azonban, ha a tűz oltását nem végezzük el kellő gondossággal, akár több napig tartó munkát adhatunk a tűzoltóknak, és felbecsülhetetlen károkat okozhatunk a természetben.

Hogy a kikapcsolódás ne végződjön tragédiával, csupán néhány szabályt kell betartani:

Ha kevés rutinnal rendelkezünk a tűzgyújtást illetően, hagyjuk ezt a feladatot arra, aki biztonsággal kezeli a gyújtóeszközöket!

  • Tájékozódjunk, hogy nincs-e tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély időszaka)!
  • Mérjük fel, hogy az időjárás alkalmas-e a tűzgyújtásra!
  • Szeles időben ne gyújtsunk tüzet!
  • Már a tűz meggyújtásakor gondoskodjunk a megfelelő oltóeszközökről, oltóvízről!
  • Ne égessünk szemetet, műanyagot!
  • Soha ne hagyjuk a tüzet őrizetlenül!
  • A sütögetés után mindig gondosan oltsuk el a tüzet, használjunk földet és vizet is!

A szabályok megszegői tűzvédelmi bírsággal sújthatók, amely az előidézett károk mértékétől függően 20 ezertől akár 3 millió forint is terjedhet.

Köszönjük a Kaposvári SzC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum diákjainak, hogy vállalták a szereplést kisfilmünkben, felhívva ezzel az állampolgárok figyelmét a természetkárosítás elkerülésére!