HírekKék-hírek

Guinness–rekorderek vagy sem?

Feszült izgalommal várják az április 29-30-i Guinness-rekord kísérlet eredményét a somogyi tűzoltók is. Veres Soma Dániel, Garai Balázs és Szita Ferenc is részt vett azon a 24 órás lépcsőfutáson, amelynek a budapesti Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje adott otthont. A világrekord bejegyzése azonban hosszabb időt vesz igénybe.

Guinness-rekorderi cím megszerzése sok ezer ember vágya, a rekordmenedzserek évente több tízezer rekordigényt dolgoznak fel. Éppen ezért annak a 115 magyar tűzoltónak – köztük két somogyinak – is türelmesen kell várnia az elbírálásra, hogy kiderüljön, a majd’ egy hónappal ezelőtt a Magyar Tűzoltósport Egyesület által szervezett 24 órás lépcsőfutási rekordkísérlettel bekerülnek-e a Guinness rekordok könyvébe. Önkéntes, önkormányzati, létesítményi és hivatásos tűzoltók teljes védőfelszerelésben, légzőkészülék használatával futottak fel, átlagosan öt perc alatt a 22 emeletes épület legfelső szintjére. Volt, aki egyszer, volt, aki kétszer, Veres Soma Dániel, Garai Balázs (Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság) és Szita Ferenc (Böhönyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület) háromszor csaptak rá a rajt gombra, majd a 72 méter magasságban lévő célt jelző készülékre. Mindhárman 66 emelet teljesítésével vették ki részüket a rekordkísérletből, amellyel sikeresen felállították „a leghosszabb, teljes tűzoltó felszerelésben történő, felfelé irányú lépcsőn futás” magyar rekordját. 

Az viszont, hogy a 115 tűzoltónak – az összesen 6688 emelet, vagyis 140.144 lépcsőfok teljesítésével – sikerült-e Guinness-rekordot felállítani, a következő hónapokban derül csak ki.  

Fotós: Gyöngyi Ferenc  és Veres Soma Dániel archívuma