HírekKözélet

Nemzeti Összetartozás Napja Marcaliban: Trianon 103 –Megemlékezésaz Iparosházban

2023. június 4-én, vasárnap a trianoni békediktátum aláírásának 103. évfordulójára emlékezett a világ magyarsága, így a marcaliak is – a korábbi évek hagyományait követve – a Nemzeti Összetartozás Napján.

A program részeként a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) felhívására, 16 óra 30 perckor – az aláírás időpontjában – a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban is megszólaltak a harangok, a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájáraemlékeztetve.

Majd 18 órától, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházának udvarán lévő Trianon-emlékműnél megemlékezéssel és koszorúzással folytatódott a rendezvény.

A megjelentek között volt Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Molnár Ágnes Anna, és Miszi Zsuzsanna önkormányzati képviselők; Huszár Géza ny. őrnagy, a Honvéd Nyugállományúak Klubjának elnöke; a szervezők képviseletében pedig Szaka Zsolt, az Ipartestület, Pomozi Istvánné, a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület (MASZÉP), és Kiss Kálmán, a KÉSZ Marcali Csoport elnöke, továbbá az egyesületek tagjai.

A Himnusz eléneklése után a vendégeket a házigazda, Szaka Zsolt elnök, a műsor főszervezője köszöntötte. Majd Juhász Sándor tolmácsolásában elhangzott Babits Mihály: A Magyarok Istenéhez című verse. A megemlékezésen ünnepi beszédet Huszti Gábor alelnök mondott, aki a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta, külön kiemelte Csíksomlyó szerepét,mint a megmaradás egyik fontos „jelképét”. Végül a trianoni békediktátum máig ható következményeire is utalt az alelnök felszólalásában.

Elek Bálint gimnazistaezután Reményik Sándor: Keserű szívvel című versét szavalta el.A program ezután koszorúzással, majd gyertyagyújtással folytatódott. Elsőként a MKH Ipartestület, a MASZÉP és a KÉSZ Marcali Csoportjának elnökeihajtottak fejet az emlékműnél. Majd Fidesz Marcali szervezete részéről Huszti Gábor elnök, Miszi Zsuzsanna önkormányzati képviselő, és Csáki Alpár csoporttag koszorúzott.

Végül a jelenlévők mécseseket gyújtottak a trianoni békediktátum 103 éves évfordulója alkalmábóla Nemzeti Összetartozás Napján. A program a Szózat eléneklésével zárult.

A műsort Huszti Gáborné konferálta;hazafias énekekkel közreműködött a Fény Gyermekei Katolikus Zenekar. A megemlékezés színvonalát az I. Fonyódi Gyermekhuszár- és Tüzérbandérium tagjai emelték, akik díszőrséget álltak a történelmi zászlókkal, valamit a koszorúzásban segédkeztek.

A trianoni megemlékezés a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Írta: Kiss Kálmán/MKH Ipartestület

Fotók: Huszárné Horváth Piroska és Kiss Kálmán