HírekKék-hírek

Lábon álló gabona kapott lángra Somogyzsitfánál

Meggyulladt a búza hétfő délután a település külterületén. A marcali hivatásos és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók siettek a gazda segítségére. Több vízsugárral és kéziszerszámokkal léptek fel a lángokkal szemben az egységek, gyors beavatkozásuknak köszönhetően a hathektáros gabonatáblából egy hektáros terület égett le.

Idén Somogysámsonnál és Mernye külterületén gyulladt meg a termény. Előbbinél egy hektárnyi őszi búza semmisült meg, utóbbi helyszínen épp bálázás zajlott, amikor a három hektáron pusztító tűz veszélyeztetett egy többhektáros repcemezőt is.

A hőség idején különösen fontos a tűzvédelmi előírások betartása, a betakarítási munkák közben is oda kell figyelni a tűzmegelőzésre.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, hanem az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára. Továbbra is fontos a munka megkezdése előtt ellenőrizni a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. Az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat. Továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelésére, valamint a kombájnok földelésére, a munkagépek tisztán tartására.

Fotó: Szőkedencs PTE, Kaposvár KVK