HírekKék-hírek

Vedd észre a motorost!

Lengyeltóti belterületén motorossal ütközött egy személyautó.

A baleset adatai szerint 2023. július 7-én 16 óra 40 perc körül Lengyeltóti belterületén személykocsival közlekedett egy nő. A sofőr egy kereszteződéshez érve nem biztosított elsőbbséget a neki balról érkező segédmotoros kerékpárosnak, és kihajtott elé. A motoros az ütközés elkerülése érdekében előzni kezdett, amit az autós szintén nem észlelt, és a következő lehetőségnél balra fordulva nekiütközött a motorosnak. A balesetben a segédmotort vezető férfi és a biztonsági övét nem használó nő is könnyebben megsérült.

A balesetvizsgálók a 27 éves helyi lakos ellen a baleset okozása miatt szabálysértési, a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt pedig közigazgatási eljárást indítottak.

Nyáron egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok. Ezen időszakban általában a járművezetők is lendületesebben, nagyobb átlagsebességgel közlekednek az utakon, amit baleseti statisztikai adatok is jól tükröznek.

A motorozás rendkívül veszélyes üzem. A motorkerékpárosok halálozási kockázata sokkal nagyobb, mint a személygépkocsi-vezetőknek. A motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági eszközök nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve, ráadásul a motorosok kevésbé észlelhetők, mint a nagyobb méretű járművek.

Ezért fontos, hogy a motorosok mindig megfelelő védőfelszerelést viseljenek, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni az öltözékre is. Az élénk színű bukósisak, a motorosruha és a motoroscsizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti!