HírekKultúra

Táncok és nemzetek találkozója Marcaliban

Igazi nagyszabású nemzetközi tánctalálkozót hoz Marcaliba az Európa Kulturális Fővárosa év, hiszen városunk is csatlakozott Veszprémhez és a régióhoz, hogy kiemelt programokkal közösen viseljük és ünnepeljük a kitüntető címet. A négy napot átívelő Nemzetek Fesztiválja rendezvénysorozat európai és magyar táncosok, zenészek meghívásával mutatja be a különböző nemzetek kultúráját, örökségét. 

Ez az ikonikus program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatása nélkül nem jöhetett volna létre az idén. Az EKF ünnepi programévéhez csatlakozó négynapos rendezvény a Marcali járásban élők és az ide látogató turisták számára   lokális értékek mentén, a közös élményen keresztül hívja fel a figyelmet a kulturális sokszínűség és eltérő hagyományok melletti közös gyökerek és az összetartozás fontosságára.

Fergeteges Sissi legendája az Experidancetől, Balaton Summer Táncverseny, valamint nemzetek táncai – cseh, horvát, lengyel, román és magyar együttesekkel. Ezt kínálja Marcaliban a Nemzetek Fesztiválja augusztus második hetében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

 A Marcali Város augusztus 8 és 13 között – több helyszínen – összművészeti élményt nyújtó rendezvénysorozattal várja a városba látogatókat.

A Nemzetek Fesztiválján – mely a táncos produkciókat helyezi előtérbe – Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, valamint Romániából -Erdélyből érkező néptáncosokkal lehet találkozni. Az együttesek kiállítás, táncházak, menettáncok, fellépések keretében mutatkoznak be.

A kapcsolódó kísérőprogramok magukba foglalják a koncerteket, gasztronómiát, a múlt és jövő jegyében interaktív gyerekfoglalkozásokat, különböző látványosságokat, valamint produkciókat és utcabálokat.

A szabadtéri koncertek sorában a Queen és az Abba Tribute, valamint a Nyughatatlan zenekar ad élő nagykoncertet.

A zenés műsorok közé illeszkedik a sváb nemzetiségi előadás, a görög táncbemutató és a Bojtár népzenei együttes fellépése.

A gyerekeknek szól a Panna-bál koncert és buborék játszótér, a Csupa-Csoda vándorjátszótér, a hungarikum játszóház, a ciklois rajzgép, Fifa játéksátor, hoveboard és hovegokart, prinker tetoválás, valamint izgalmas gasztronómiai foglalkozás – palacsintasütéssel.

Igazi látványosságot ígér a zászlóforgató gólyalábasok felvonulása, a „Világutazó” fényszínházi lézershow, a királyi élőszobor produkció.

A Kiss László sportcsarnok ad otthont augusztus 8-án a felvezető látványprodukciónak. Fergeteges Sissi legendája elevenedik meg az Experidancetől, a 100 tagú cigányzenekar szólistáival.

Utánuk augusztus 13-ig a Balaton Summer Táncverseny résztvevői foglalják el sportcsarnokot és zárják is majd vasárnap a fesztivált.

Weboldal linkje: www.marcaliprogramok.hu