HírekKék-hírek

Több mint 500 sorsjegyet kapart le egy lottózó alkalmazottja

A Fonyódi Járási Ügyészség nagyobb értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a negyvenes éveiben járó nővel szemben, aki közel 1,5 millió forintot sikkasztott egy lottózóból.

A vádirat lényege szerint a nő egy lottózóban dolgozott, amikor anyagi nehézségei támadtak. A vádlott ezen úgy próbált meg segíteni, hogy 2021 decembere és 2022 májusa között 573 darab, összesen 1.120.000 forint értékű sorsjegyet kapart le anélkül, hogy azok ellenértékét kifizette volna, mivel abban bízott, hogy ilyen módon nagyobb összegű nyereményhez fog hozzájutni, és abból rendezni tudja a hiányt.

Az elkövető azért, hogy a cselekményét a munkáltatója előtt leplezze, a nyeretlen sorsjegyeket megtartotta, és azokat a leltárjelentésekben meglévőként tüntette fel.

Az asszony ezen kívül a lottózó 2022 májusi forgalmából több mint 300.000 forintot elvett, így összesen közel 1,5 millió forintos kárt okozott. A vádlott azonban a bűncselekmény felderítését követően együttműködött a nyomozó hatósággal, és az okozott kárt közvetítői eljárás keretében teljes egészében megtérítette.

Tekintettel azonban arra, hogy a vádlott által elkövetett bűncselekmény miatt akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, ezért az eredményes közvetítői eljárás alapján sem volt törvényi lehetőség az eljárás megszüntetésére, így az ügyészségnek vádat kellett emelnie a Fonyódi Járásbíróságon, melyben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt az asszonnyal szemben.