HírekKözélet

Hálaadás az Orbán kápolnában az idei termésért

2023. október 1-én, vasárnap 11 órakor az Orbán kápolnában tartották a terménybetakarító hálaadó ünnepi szentmisét.

A Római Katolikus Egyházközség aktívabb tagjaia kápolna bejárata elé félkörívben – a régi hagyományok folytatásaként – szőlőlugast készítettek a még fellelhető zöldségekkel és gyümölcsökkel kiegészítve. A templom belsejét szintén ízlésesen, de egyszerűen díszítettek ki az idei évben megtermelt terményekkel, melyeket sajnos a jégverés is sújtott. A szentmise keretében Tomanek Ferenc Áron plébános megáldotta a zöldség- és gyümölcskosarakat,valamint hálát adott a jelenlévő hívekkel együtt Istennek az idei termésért, valamint imádkoztak a hegyi-, és szőlős-gazdákért is. A kántori feladatokat ezúttal Sávoly Andrea látta el, aki énekekkel járult hozzá a liturgiához.

Az ünnepi istentisztelet után– a szép napsütéses időben – a kápolna előtt, Gelencsér Róbert világi elnök és felesége, valamint Tóth Péter sós- és édes-süteményekkel, frissítőkkel és borral is kínálták a jelenlévőket, melyeket a vendéglátók, a hívek,illetve a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület (MASZÉP) tagjai készítettek. Ferenc atya a szeretetvendégség ételeit és italait ezt megelőzően szintén áldásban részesítette.Az ünnepség vidám hangulatú beszélgetéssel zárult.

A terménybetakarítón jelen volt: Miszi Zsuzsanna, és Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselők; a civil szervezetek részéről pedig: Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület; Pomozi Istvánné, a MASZÉP; jelen sorok írója pedig, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának elnöke; továbbá a résztvevő közösségek tagjai.

Írta és fotók: Kiss Kálmán