HírekKözélet

Kijött a rendelet a visszaváltós palackokról

Megjelent a rendelet a kötelező visszaváltás január elsején induló rendszeréről. A Magyar Közlönyben kiadott jogszabály szerint a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása tartozik.

Az érintett csomagolásokon a gyártók kötelesek a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

A gyártók egyéb terméket vagy csomagolást is visszaváltási díjas termékké minősíthetnek önkéntesen a forgalmazóval kötött megállapodás alapján. Ezt „visszaváltható” megjelöléssel kell ellátni, illetve ennek gyártásáról, forgalomba hozataláról a hulladékgazdálkodási hatóságot értesíteni kell.

A visszaváltási díj összege a kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amit a vásárló a visszaváltást követően visszakap. A termékek árába pedig ezek a díjak beépülnek, kivéve, ha a fogyasztó nem a csomagolással vásárolja meg azokat.

A visszaváltási díjat a gyártók havonta fizetik meg a MOHU részére.

A visszaváltást a 400 négyzetméteresnél nagyobb élelmiszerüzletekben visszaváltó automatákkal kell biztosítani, ha ez meghibásodik, kézzel kell biztosítani a visszaváltást. Kötelező visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél. A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

A kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók kapnak felmentést. Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, ha ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja.

A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

forrás: HVG.hu

Címlapkép: Getty Images