HírekKék-hírek

Legek 2023 – az idei év is rengeteg munkát adott a somogyi tűzoltóknak

A hagyományoknak megfelelően idén is csokorba gyűjtötték a Somogy vármegyei tűzoltók „legjeit”.

Legnagyobb szerencse a szerencsétlenségben

A szerencsének köszönhető, hogy éppen a kaposvári Hunyadi utcában volt dolga a Somogy vármegyei főügyeleti osztályvezetőnek augusztus elsején, amikor az autóból kiszállva erős füstszagra lett figyelmes és meghallotta a palatető durrogását. Gaál Attila tűzoltó alezredes azonnal megkereste, honnan jön a füst és hangos kiabálására a ház tulajdonosa is kijött az épületből. Az idős nő kinyitotta a kaput, ekkor érkezett a helyszínre a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője, Hatler Rudolf tűzoltó őrmester, aki épp szabadnapját töltötte. Az alezredes kikérdezte a tulajdonost a legfontosabb tudnivalókról és azonnal értesítette a vármegyei műveletirányítási központot, ez idő alatt az őrmester kihozott két gázpalackot a nyári konyhából.

A leghosszabb tűzoltás

Az összehordott szemét, műanyag hulladék, számos autógumi és az aljnövényzet is lángra kapott január hetedikén Kaposváron, a Nádasdi utcában egy családi ház mögötti bokros területen. Kaposvári és dombóvári hivatásos tűzoltók, valamint a KÖTÉL Egyesület önkéntesei a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával több vízsugárral oltották el a körülbelül egy hektáron elterülő, száz köbméternyi lángoló hulladékot. Az izzó gócokat végül több, mint tíz órás megfeszített munkával sikerült teljesen eloltani a tűzoltóknak.


Legtöbb műszaki mentés egy hétvége alatt

432 műszaki mentéshez riasztották a somogyi tűzoltókat a február negyediki hétvégén. A szombat reggel érkező vihar megtépázta a fákat a vármegyében, de jelentős károkat okozott az épületekben is. A tűzoltók megállás nélkül dolgoztak az utak szabaddá tételén és a járművek kiszabadításán, amelyeket a kidőlt fák temettek maguk alá. Sok helyen a szél feltépte az épületek lemeztetejét, megrongálta, betörte az üveg és műanyag féltetőket, amelyeknek a magasban lógó, balesetveszélyes darabjait a tűzoltók távolították el.


Legtöbb megmentett állat

Tűz ütött ki egy több ezer négyzetméteres sertéstelepen június elsején hajnalban, Somogyszob külterületén. A tűzben mintegy négyszáz sertés elpusztult, húszezret azonban sikerült megmenteni a tűzoltóknak. A kilenc településről riasztott tűzoltók kiérkezésekor az egyik – csaknem háromezer négyzetméteres – épület már teljes terjedelmében égett és a tetőszerkezete is beomlott. A negyvenhat tűzoltónak hat óra alatt sikerült teljesen eloltani a lángokat.

Legnagyobb leégett épület

Tűz ütött ki egy használaton kívüli, tizenháromezer négyzetméteres, sertések tartására szolgáló csarnokban augusztus tizedikén délelőtt, Somogyszob és Nagyatád között. A tűz oltásán dolgozó csaknem ötven tűzoltónak végül tíz vízsugárral sikerült megfékeznie a lángokat, csaknem négy óra leforgása alatt. A csarnokból több mint ötezer négyzetméter leégett, mintegy nyolcezer négyzetméterre azonban nem terjedt át a tűz, és a telepen tartott állatoknak sem esett bántódásuk.

Legnagyobb robbanás

Hatalmas robbanás rázta meg október tizenkettedikén hajnalban Kaposvár Zselici kertvárosát. A gázpalackból kiáramló gáz robbant be egy lakóházban, a Pipitér utcában. Az épület falai leomlottak, a teteje beszakadt, tulajdonosát a mentők kórházba szállították. A kaposvári hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, akik tüzet már nem tapasztaltak, azonban megállapították, hogy a robbanás következtében, a szétszóródó törmelékek miatt a szomszédos épület és több gépkocsi is károsodott.

A legizgalmasabb gyakorlat

Törökkoppány, Szorosad és Kára Községek Közös Tűzoltó Egyesülete február tizenhetedikén éppen az éves minősítő gyakorlatára készülődött. Ám a feltételezett riasztás előtt egy helybéli szaladt be a szertárba, hogy a Tabán utca végén ég egy ház. Az önkéntesek azonnal tették a dolgukat, míg a gyakorlat helyszínére érkező ellenőrző elöljárók csak az üres épületet találták. Gyorsan kiderült azonban, hogy az önkéntesek egy utcányira, éppen éles helyzetben bizonyítják felkészültségüket. A cserépfedésű tető alól dőlt a füst, ezért a tűzoltók megbontották a kémény mellett födémet és egy vízsugárral eloltották az izzó részeket. A tűz a kéménybe épített gerendától indult, majd átterjedt a mennyezet gerendáira is. A település önkéntes tűzoltói rövid idő alatt megfékezték a tüzet, amely így a tetőszerkezetben nem tett kárt.

Somogyiak az ország legerősebb tűzoltói

Újra gazdát cserélt, de ezúttal is Somogyban maradt az ország legerősebb tűzoltójának járó vándorserleg. Idén az összesített feladatok teljesítésében abszolút legjobban szereplő magyar tűzoltó Kiss János (Bolhás ÖTE) lett a „TFA-FCC HUNGARY-Szombathely”, nemzetközi tűzoltóversenyen, június huszonharmadikán. A tavalyi győztes ifj. Bodó László (KÖTÉL Egyesület) korcsoportjában a második helyen zárta a próbatételt, amelyen Török Eszter (KÖTÉL Egyesület) és Szőke Hanna (Bolhás ÖTE) is brillíroztak egyénileg és csapatban is.

Legnagyobb ígéret

„Jó gazdi leszek.” Mintegy kétszázhúsz kaposvári iskolás ígérte ezt meg az Állatok világnapján a somogyi megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak, amikor beavatták az ifjúságot a közel sem veszélytelen állatmentések rejtelmeibe. Mindhárom előadás során egy bátor jelentkező vállalta, hogy magára ölti a tűzoltó védőruhát, leereszkedik a képzeletbeli kútba, megnyugtatja Brúnót, a bajba jutott kutyát, majd ölbe véve, „kollégái” segítségével kimenti. A tűzoltók előadásainak a célja az volt, hogy a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet. A kezdeményezéshez idén a Kapos Állatbarát Alapítvány is csatlakozott.