EgyébHírek

Szilveszteri tudnivalók a tűzijátékról

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók. A petárdázás nem olcsó mulatság, ugyanis egészen 200.000 ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Az első és második pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a harmadik osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg. 

A fel nem használt, harmadik pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. Az első pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a második. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a harmadik osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg. Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljanak!

A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye, így mindenki tehát engedéllyel rendelkező forrásból szerezze be, amihez tartozik magyar nyelvű használati utasítás. A leírásnak megfelelően, biztonságosan használja. 

A kiemelt kép illusztráció.