HírekKözélet

Átadták a Somogyi Értékdíjakat.

A sport értékkategória díjazottjai között van a Balaton-átúszás is!

A Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság döntése alapján 2023-ban Somogyi Értékdíjban részesült értékek díjait adták át kedden délután a kaposvári Vármegyeháza Dísztermében.

Dr. Szajcz Adrián közgyűlési alelnök, a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke rövid köszöntője utána Biró Norbert közgyűlési elnök köszöntőjében kiemelte: “Jubileumi ünnepség a mai. A Hungarikum törvényt megelőzve 2004 óta ismerjük el értékeinket az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címmel, és tíz éve működik a Somogy Vármegyei Értéktár…Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen számtalan olyan érték található Somogyban, melyre nem csak az itt élők, hanem az egész ország büszke lehet. Gondoljunk csak Rippl-Rónai József, Kálmán Imre, Szász Endre, Fekete István, Berzsenyi Dániel életművére vagy a Balatonra, a Zselicre, Buzsák népművészetére, a somogyi szőlő- és borkultúrára, az andocsi templomra netán a balatonfenyvesi kisvasútra. Lehetetlen pár percben felsorolni mindazt, ami kiérdemelte az elismerést. Az értéktárba bekerültek az Örökségünk Somogyország Kincse díjazottjai, de emellett egyéb, arra érdemes érték is helyet kapott az értéktárban. Például az őrtilosi Festung, Kereki Fehérkő vára, a Helka csavargőzös, Gárdonyi hőse, Göre Gábor, a Svert kupa vitorlásverseny és a mesztegnyői rétesfesztivál. Jelenleg 196 értéket tartunk nyilván az Örökségünk-Somogyország Kincse címmel elismert értékekkel együtt.”

Az ünnepség végén Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke mondott pohárköszöntőt.

Somogyi Értékdíjban részesült kulturális örökség értékkategóriában Szapudi András író, újságíró munkássága, Bereczk Sándor (1856-1945) városi főmérnök, műszaki tanácsos munkássága, Deák Varga József (1928-2020) életműve és vitéz Adorján József százados (1894-1976) életműve és katonai pályája kapott elismerést és került be a Somogy Vármegyei Értéktárba.

Az épített környezet értékkategória díjazottja a somogyfajszi Krisztus király templom, az ipari és műszaki megoldások értékkategóriában JÓKAI személyszállító csavargőzös, majd motoros hajó, míg az agrár- és élelmiszergazdaság értékkategóriában a Porrogi Pálinkaverseny került a vármegye értékei közé.

A sport értékkategória díjazottjai: a Balaton-átúszás, a Siófoki Bányász SE sportpályafutásának példaértékű tevékenysége és a Somogybabodi Nemzetközi Terepjáró Fesztivál.