HírekKék-hírek

A jég hátán is megmérnek

Napi rutinná vált a jégvastagság mérése a Balaton környékén. A Fonyódi Rendőrőrs munkatársai is így tesznek, hogy megállapítsák, alkalmas-e a jégtakaró arra, hogy az emberek rámenjenek, sportoljanak rajta. Röviden: nem.

Szerencsére még nem kellett beszakadt jég alól menteni embereket Fonyód térségében. Ebben talán szerepet játszik, hogy megelőző jelleggel a rendőrök mindennap megmérik a jég vastagságát, és tájékoztatják a lakosságot a veszélyről.

A Fonyódi Rendőrőrs víziközlekedési osztály vezetője, Verb István alezredes elmondta, hogy tegnap 3 centis jégvastagságot mértek a kollégái, ami alkalmatlan arra, hogy azon tartózkodjanak, és életveszélyes rámenni. A kép csalóka, a part közelében sokkal vastagabbnak tűnik a jégtakaró, de csupán azért, mert a szél felhalmozza az összegyűlt jeget. Ilyentájt a rendőrök figyelik az időjárás-jelentést, és maguk győződnek meg arról, milyen a jégvastagság. Ehhez léket vágnak, kiemelik, és megmérik a darab vastagságát.

Paradoxonnak tűnhet, hogy ha tilos a jégre menni, akkor a rendőrök mégis hogyan teszik. A válasz egyszerű. Mint a képeken is látható, szigorúan mentőmellényben végzik ezt a feladatot, és párban, hogy ha baj történik, a társ azonnal tudjon segíteni.

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA