HírekKék-hírek

A kaposvári főtérnél rakták ki lomjaikat, azonban a kamerák lebuktatták őket – videóval

A Kaposvári Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a házaspárral szemben, akik úgy szabadultak meg felesleges dolgaiktól, hogy bérelt lakásuk közelében kitették azokat az utcai szemetes mellé.

A vád szerint a terheltek olyan mennyiségben halmoztak fel – veszélyes hulladékot nem tartalmazó – lomokat bérleményükben és annak udvarán, hogy azokat a lakossági szemétszállítással már nem tudták elvitetni, valamint a lomtalanítási szolgáltatást sem vették igénybe.

A férfi és a nő 2023 szeptemberében, este inkább maguk vették kézbe a dolgokat és hat fordulóval a felesleges lomot a Kaposvár főterénél lévő lakóhelyükhöz közel eső, kisméretű gyűjtőedényhez cipelték. A házaspár tervszerű cselekményét azonban a köztéri kamerák a társasházból való kihordástól a hulladék elhelyezéséig felvették, így könnyen azonosíthatók voltak.

A vádlottak szemétszállítása az irányadó törvény szerint hulladékgazdálkodási tevékenységnek minősül, és mivel azt nem jelentették be, illetve engedélyt se kértek rá, cselekményükkel bűncselekményt valósítottak meg.

Az önkormányzat a frekventált helyen lerakott lomok elszállításáról már másnap saját költségén gondoskodott, amit a terheltek a nyomozás során kifizettek a vagyonkezelő felé, erre is figyelemmel az ügyészség próbára bocsátást indítványozott velük szemben a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában.

A bűncselekményről készült felvétel az alábbi linken tekinthető meg: