HírekKözélet

VARJAK

A Városi Önkormányzat 2022. novemberében csatlakozott Ajka város kezdeményezésére beadásra kerülő törvénymódosításhoz (melyek alább láthatók), kérve, hogy a magyar parlament változtassa meg az ide vonatkozó jogszabályokat, lehetővé téve az elszaporodott madarak ritkítását.

A beadvány elkészült, azonban a parlament azt nem tárgyalta, mivel nem érkezett hozzá kormányelőterjesztés.

Ezért -Magyarország többi településéhez hasonlóan- csak a korábbi lehetőség, a hanggal történő riasztás áll rendelkezésünkre. Ezért engedélyt kértünk a kórház és környékén található madarak vaktölténnyel történő riasztására, mely április 05-ig érvényes.  Utána a hazai jogszabályok értelmében már nem zavarhatók a varjak.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy másfél év alatt nem lehet érdemi döntést hozni egy nagyon sok embert zavaró jelenségről. A varjak nagyon okos madarak, és bizonyára , ha veszélybe éreznék magukat akkor elhagynák a lakott területeket. Bár van egy másik megoldás is, amit Ajkán a helyszíni bejáráson javasolt egy „fontos” ember : vágjanak ki minden fát. Úgy gondoljuk nem ez a megoldás. Inkább a parlament végezze munkáját Magyarország polgárainak érdekében- úgy ahogy Romániában végzik.

Írta: Marcalii Város Önkormányzata