HírekKözélet

Hősök Napján a Bájhóber Emlékhelyen

Dr. Mészáros Géza önkormányzati képviselő, Dr. Huszár Mihály történész és Nemes János önkéntes értékmentők és harmincöt segítő önkéntes munkájukkal, a Városi Önkormányzat és a Kocsis család anyagi támogatásával 2021. évben felújították – az írásban közölt képeken látható a feltalálási, romos állapot -, majd az év október 17.-én újra szenteltették – képek – a Hegyháton található, az el nem múló anyai szeretet és fájdalmat példázó un. Bájhóber Emlék helyet. Az anya Bájhóber Györgyné száz éve építette a szobor fülkében, talapzaton álló, „Feltámadt Krisztust” ábrázoló emlék helyet, a Nagyháborúban hősi halált halt István fia emlékére.

Dr. Mészáros Géza, Dr. Huszár Mihály és Nemes János azóta minden évben a Hősök Napja alkalmából, nagy érdeklődés mellett – szabadtéri szentmise, ünnepi megemlékezés, közösségi rendezvény –  megemlékeztek a, – képek – hősökről, a  hősi halottról és a szerető anyáról. Évközben pedig folyamatosan rendben tartják, a már-már zarándok hellyé vált kultikus helyet.

Ez évben május 26. a Hősök Napján ismételten szabadtéri misével, alkalomhoz illő kisérő programokkal, diákoknak izgalmas „Harcitúrát” szervezve emlékeznek meg a száz éve, a magyar katonai hősiességnek emléket állító eseményről, a hősi halált halt gyermekének emléket állító anyáról.

A program, főként a „Harcitúra” előkészítésében és lebonyolításában – képek – szerepet vállal, Szentes István a Marcali Bajtársi Egyesület elnöke, Huszár Géza a Marcali Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke és Horváth Zsolt őrnagy a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központ Kaposvár, parancsnoka.

A részletes programról, a kijutási, közlekedési lehetőségekről, a rendezvényt megelőzően a szervezők időben tájékoztatják az érdeklődőket!