HírekKultúra

Mesztegnyőn a Marcali Bajtársi Dalárda. Megemlékeztek a tűzszerészekről

Hagyományosan ismét Mesztegnyőn ünnepelt május 01-én a Marcali Bajtársi Dalárda. A szervezők most is színes programokat állítottak össze. A Mesztegnyői temetőben 2006. évben felállított emléktáblánál kezdődött a program.

A II. világháborút követően Mesztegnyőn és környékén aknamentesítés közben hősi halált halt 16 tűzszerész emlékére rendeztek megemlékezést.

A Himnusz eléneklése után Nagy László Péter a település polgármestere és Horváth Csaba alezredes az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr ezred parancsnok helyettese emlékezett az elesettekre és idézte fel az akkori eseményeket.

A Marcali Bajtársi Dalárda katonadalokból összeállított dalcsokorral emlékezett a hős katonákra. Kövesdiné Panyi Antónia “Ady Endre: Imádság háború után” c. versét szavalta el. A következőkben közös imádság hangzott el az elhunytakért, Galambos Ferenc atya vezetésével.

Koszorút helyezett el az emlékműnél Nagy László Péter polgármester, Horváth Csaba alezredes, a Marcali Bajtársi Egyesülettől Szentes István ny. alezredes és Gombos János ny. alezredes, a Mesztegnyői Honismereti Egyesület képviselői és a helyi lakosok.

A rendezvény a temetőben a Szózat eléneklésével zárult.

A program ezután a Faluháznál folytatódott, ahol vidám dalcsokorral köszöntötte a tavasznyitó május 01-ét a Marcali Bajtársi Dalárda és a Mesztegnyői Honismereti Egyesület. Végül baráti beszélgetés, finom vacsora zárta a tartalmas délutánt.