HírekKék-hírek

Méhészként helyszínelt

Nemes Bálint Csaba zászlós, a Marcali Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője mozgalmas szezonra készül. Már nem elbóbiskoló kamionsofőrök, inkább kerékpárosok adnak neki munkát, de sebességet is szokott mérni, és egy férfi ennek köszönheti az életét. Egyszer méhészeti overallban tárta fel egy végzetes gázolás körülményeit.

Középiskolában a rendészeti ágazati képzés jelentőségét a személyes példák teszik különlegessé.

– Akkor gondoltam először a rendőri életpályára, amikor arról kezdtem tájékozódni, melyik középiskolába jelentkezzem. Amikor megláttam, hogy rendészeti szak indult a Kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskolában, zsigerből tudtam, oda szeretnék járni – idézte fel Nemes Bálint Csaba, aki érettségi után a Csopaki Rendészeti Szakközépiskolában kezdte meg tanulmányait, de mivel ott megszűnt a képzés, az adyligetiben vált rendőrré. – 2005-ben szereltem fel a Marcali Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályára, és három évvel később kerültem át a közlekedésrendészetre. Már járőrként besegítettem a baleseti helyszínelésbe, ami egész jól ment, de érdekelt is a feladatkör. 2010-ben végeztem el a három hónapos baleseti helyszínelői tanfolyamot, és utána szinte rögtön a mély vízben találtam magam. Egy Daewoo Matiz kisodródott a 68-as közútról, és mivel az idős sofőr nem volt bekötve, úgy esett ki az árokban landoló és megpördülő kocsi vezetőoldali ablakán, hogy a lábfeje az utastérben volt, a feje pedig a jármű alá szorult. A helyszínen életét vesztette.

Nem sokkal később is volt egy emlékezetes esete.

– Egy kéthelyi tanyán megbokrosodott egy ló, és megindult a szekérrel együtt. Egy férfi kiállt elé, hogy megfékezze, de az állat átment rajta, és közben rátaposott a férfi fejére, ami végzetesnek bizonyult – idézte fel, és kérdésre válaszolva hozzátette, a megnyomorított és csonkolt holttestek látványával csak kezdetben volt gondja. – A matizos bácsi viszonylag sokáig járt az agyamban, de aztán megszoktam, hogy ez a munkám. Azóta már olyan csúnya vonatbalesetnél is helyszíneltem, ahol először azt sem tudtam megállapítani, milyen testrész van előttem, de aztán valahogy kikövetkeztettem. Ez ilyen munka, muszáj bírni!

Már méhészeti overallban is helyszínelt.

– 2017 májusában halálos gázolás történt Marcali külterületén egy méhészetnél. Egy veszekedést követően egy 40-es férfi nekitolatott az apjának, méghozzá olyan lendülettel, hogy néhány kaptárt is felborított. Hozzávetőleg százezer méh szabadult el, és olyan agresszívan védték a területüket, hogy 50 méteres körzetben nem lehetett megközelíteni a helyszínt, a mentősöket szétcsipkedték. Felhívtam egyik méhész barátomat, aki több védőruhát is hozott. Én is egy ilyenben végeztem a helyszínelést – emlékezett a zászlós, aki már életet is mentett. – Két évvel ezelőtt sebesség-ellenőrzésen vettem részt Marcaliban, a Kaposvári utcában, és a szemem sarkából láttam, ahogy egy idős férfi fűnyírás közben összeesett a járda és a műút között. Rögtön odaszaladtam, és közben a segélyhívót tárcsáztam, aki értesítette a mentőszolgálatot, és velem is tartotta a kapcsolatot. A bácsinak nem volt szívverése, ezért azonnal megkezdtem a mellkaskompressziót, amit aztán a mentősök folytattak. Életben maradt!

Idén is mozgalmas nyári szezonra készül.

– Négy Balaton-parti település van a Marcali Rendőrkapitányság illetékességi területén: Keresztúr, Mária, Szentgyörgy és Berény. És a jó idő beköszöntével viszonylag gyakran történnek ott biciklisbalesetek, de ez a jelenség jóval enyhébb a korábbi, kamionos drámánál. Amíg nem adták át az M7-est, és nem voltak kellően szigorúak a pihenőidőre vonatkozó szabályok és büntetések, addig kéthetente okozott közúti balesetet volán mögött elalvó kamionsofőr. Néha repülőgép-baleset is történik, mert Keresztúrnál van egy reptér, de ezek jellemzően kisebb volumenű dolgok. Jut eszembe, egyszer helyszíneltem egy szójaföld közepén, mert oda zuhant egy sárkányrepülő. Arra már nem emlékszem, hogy mihez mértünk, de arra igen, hogy a fickónak őrangyala volt, mert túlélte, pedig merőlegesen landolt.

SZ. Z. J.

FOTÓ: RENDŐRSÉG