HírekKultúra

Múzeumok Éjszakája a Bernáth Aurél Galériában

Június 22-én a Marcali Múzeum Bernáth Aurél Galériája változatos programkínálattal várta látogatóit.

Már a délelőtt folyamán elindultak az események, hiszen a Marcali Műszaki Katonák X. Bajtársi Találkozójának résztvevőit a Szervezőbizottság a Bernáth Aurél Galéria megtekintésére invitálta. A csoport tagjai érdeklődve fedezték fel, hogyan alakult át az épület és benne a kiállítás.

A délután első felében a kisgyermekkel érkezők számára játékos alkotási lehetőséget biztosítottunk, amelyben színes pörgettyűket készíthettek, absztrakt tintaképeket alkothattak, valamint kreatív festéssel is készültek képek a múzeumpedagógus és az önkéntes segítségével.

Mindeközben a galéria földszinti teraszán a TársasBázis 24 órás kihívásában résztvevő játékosok folytattak különböző társasjátékokkal élvezetes partikat. Köszönjük, hogyZsirai Tibor vezetésével nálunk is játszottak!

A program következő elemeként várostörténeti sétára indulhattak a vállalkozókedvűek. Dr. Huszár Mihály főmuzeológus vezetésével – a villától indulva és a galériához visszaérkezve – a Sportcsarnok, a Béke park, a Künzelsau-tér, a Rákóczi utca nyugati oldala, valamint a Kossuth utca egykori épületeiről, lakóiról és a ma is álló középületek történetéről ismerhettek meg érdekességeket a résztvevők.

A Marcali Múzeum kínálatából nem maradhatott ki a tárlatvezetés sem. Ez alkalommal Samuné Bogyó Hajnalka igazgatóhelyettes interpretálásában ismerkedhettek meg az érdeklődők Bernáth Aurél festőművész sorsfordító életeseményeivel és a galériában kiállított képeivel. A tárlatvezetést a múzeumpedagógus visszaemlékezésekkel, naplórészletekkel és személyes élményeivel gazdagította.

A Múzeumok Éjszakájának programját a villa teraszán egy különleges felnőtteknek szóló mese-esttel zártuk. „A Fekete Bika” című skót népmesét dr. Peszleg Pálma természetgyógyász lebilincselő előadásában hallgathatták meg a jelenlévők, majd ezt követően beszélgetést folytattak arról, milyen üzenetet közvetít a mese a női és férfi szerepekről, a párkapcsolatok dinamikájáról. Szó került arról is, hogyan lehet a kapcsolatok harmóniáját megőrizni. A csillagfényes, jóhangulatú éjszakában Lakatos Erika és gitáros tanítványai foglalták zenei keretbe a mesemondást. A program zárásaként Vidák Tünde múzeumigazgató köszönt el az este előadójától és résztvevőitől.

Köszönet illeti a nap folyamán hathatós segítő munkát végző Bogyó Józsefné önkéntest és Tamasián Bernát diák segítőt is.

Írta: Samuné Bogyó Hajnalka

fotók: Androsics Erik, Vidák Tünde