HírekKék-hírek

Ügyvezetőnek adta ki magát egy férfi – fotóval

A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy harmincas éveiben járó kaposvári férfival szemben. Az elkövető tisztában volt vele, hogy nem járhat el a cég képviseletében, mégis számos bűncselekményt követett el a Kft. működtetése során.

A vád szerint a férfi egy korábbi végrehajtandó börtönbüntetése miatt nem lehetett ügyvezetője annak az autókereskedelemmel foglalkozó Kft.-nek, amiben többségi üzletrészt szerzett, és még az ügyvédje is figyelmeztette arra, hogy a Kft. képviseletét nem láthatja el. A vádlott ennek ellenére 20 esetben kötött olyan hamis gépjármű adásvételi szerződést, melyben a Kft. álképviselőjeként eladói vagy vevői pozícióban járt el. A hamis szerződéseket a Kft. jóhiszeműen eljáró ügyfelei rendszerint benyújtották az illetékes okmányirodába, melynek következtében a közhiteles gépjármű-nyilvántartásba számos esetben került valótlan adat bejegyzésre.

A vádlott a közokirat-hamisítások mellett több vagyon elleni bűncselekményt is elkövetett: a férfi még 2021 októberében vállalta, hogy csereszerződés alapján a sértett gépkocsija helyett egy másik autót fog leszállítani neki, ennek teljesítése azonban nem állt szándékában, míg egy másik sértettet többször is átvert, ugyanis előszőr pénzkölcsönt kért tőle, majd arra vállalkozott, hogy értékesíti a sértett autóját, azonban sem a kölcsönt nem fizette vissza, sem az értékesítésre átvett gépkocsival nem számolt el. A vádlott később még egy kaposvári éttermet is megkárosított azzal, hogy az általa megrendelt 60 fős családi rendezvény több mint 900.000 forintos számláját nem egyenlítette ki.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő férfival szemben halmazati büntetésül végrehajtandó fegyházbüntetés, illetve közügyek gyakorlásától eltiltás kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság a férfival szemben vagyonelkobzást is rendeljen el, illetve kötelezze a sértetteknek okozott kár megtérítésére.

A fényképet a Kaposvári Rendőrkapitányság szerezte be a vádlott egyik közösségi oldaláról, melyben a tevékenységét hirdette.