HírekKék-hírek

Két ügyben is vádat emeltek a Marcaliban késelő apa és garázda fia ellen – VIDEÓ

A Somogy Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, míg a Marcali Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt – néhány nap eltéréssel – emelt vádat azzal a negyvenhat éves marcali férfival és hatvanhárom éves apjával szemben, akik Marcaliban késsel támadtak a sértettekre, illetőleg korábban a velük együtt élő asszony és két gyermeke életét keserítették meg.

A vád szerint az idősebbik férfi haragudott a volt főnökére, akit 2019 júliusában egy presszóban megütött. Miután erről a sértettek – apa és fia –  tudomást szereztek, a fiatalabb férfi a presszóban szóvá tette az idősebb vádlottnak a történteket. A vádlott erre indulatosan reagált, megöléssel fenyegette meg, majd a szintén a presszóban italozó fiával együtt megpróbálták megütni a sértettet. A sértett azonban eredményesen védekezett és a földre lökte támadóit.

Ekkor az idősebb vádlott elővett egy bicskát és azzal – még a földön fekve – megvágta a fiatalabb sértett lábszárát, majd a sértett hetvenkilenc éves édesapjának combján is metszett sérülést okozott. Őt többször a felsőtestén is meg akart szúrni. A sértett igyekezett ezek elől kitérni, de az egyik szúrás így is elérte a hasa bal oldalát.

Az idős férfinak azonban még maradt ereje arra, hogy a lábszársérülése miatt kiszolgáltatott fiának segítsen az őt folyamatosan támadó fiatalabb vádlottal szemben, akit egy székkel terített a földre.

A két sértett közül az apa végül könnyű sérüléseket szenvedett, azonban az eredményes védekezése hiányában fennállt az életveszélyes sérülés bekövetkezésének lehetősége is, míg a fiának súlyos lábszári izomsérülése keletkezett.

Még jóval a késeléses eset előtt történt, hogy a fiatalabb vádlott élettársi kapcsolatra lépett egy marcali nővel. A vádlott az élettársát és az asszony korábbi kapcsolatából származó két kiskorú – a bűncselekmények kezdetén tizenhárom, illetve tizennégy éves – gyermekét 2016-tól rendszeresen szidalmazta és bántalmazta. A vádlott terrorját megelégelve a sértettek 2018 szeptemberében elköltöztek a marcali házukból, és tartózkodási helyüket mind a vádlott, mind annak apja előtt titkolták.

Apa és fia azonban 2019 áprilisában a nyomukra bukkantak, és az új lakóhelyükön is bántalmazták, késsel fenyegették, illetőleg a személyi szabadságukban korlátozták a sértetteket egészen addig, míg az anya hívására a rendőrök a helyszínre nem értek.

Az ügyészség a két bűnügy bírósági szakban történő egyesítésére tett indítványt, és az idősebb vádlottal szemben – aki a késeléses eset óta letartóztatásban van – börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, míg az előélete miatt többszörös visszaesőnek minősülő – korábban emberölés miatt is elítélt – fia esetében fegyház fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.