HírekSzines

Szép környezetben köszöntöttük az Újévet

Már szervezett újévi kijózanító túrát a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület.

Az immár hagyományos újévi túránkat az eddig megszokottaktól eltérően sík vidékre terveztük. Az időjárás kegyes volt hozzánk, gyakran a Nap is előbukkant. A fagy hiányának ellenére a nagyobb sarat is megúsztuk.

A szervezők is meglepődtek, amikor több mint félszáz elszánt természetbarát gyűlt össze az Ipartestület székházánál Újév délutánján. 5 km gyaloglást terveztünk, 8,5 km lett belőle – pedig el sem tévedtünk.

Remek hangulatban, valóban a tiszta levegőn felfrissülve vágott neki a már összeszokott társaság – szerencsére új tagokkal kiegészülve – a rendhagyó kirándulásnak.

A Puskás utcán át Gomba mögött sétáltunk ki a városból. Az elkerülő út után egy fiatal fenyves mellett jutottunk el az első állomáshoz. Egy vadász les volt az a gyerekek örömére. Itt született a gondolat, hogy tegyünk egy kitérőt egy komolyabb leshez, amely a Gombai-övárok fölött áll. A vadetetők megtekintése után visszatértünk a tervezett utunkra. A Marcali víztározó délnyugati sarkánál áll a jobb sorsra érdemes többszintes kilátó. Szép-szép, csak a körbenövő fák miatt még télidőben sem látszik rendesen a víztükör.

A Marcali víztározó négyszáz hektár vízfelületű mesterségesen kialakított tó. A Balaton vízminőségének védelme érdekében hozták létre a Sári-csatorna és a Boronkai-patak felduzzasztásával az 1980-as évek elején. Fő feladata, hogy tisztítsa a Balatonba érkező vízfolyásokat, valamint a Marcaliból érkező tisztított szennyvizet befogadja. Leengedett vízzel is csodálatos látvány. Egy igazi madárparadicsom.

A madárvilágot kissé megbolygatva haladtunk Boronka felé a tározó töltésén. A következő lesnél dél felé fordultunk (néhányan maradtak a nehezen járható boronkai úton…), a Sári-csatorna mellett vízzel, mocsárral és sűrű nádasokkal határolt területeken keresztül jutottunk el a csatorna zsilipjéhez, majd a kerékpárúthoz. Innét már a naplemente minden előnyét és hátrányát élvezve jutottunk el az Ipartestület székházába, ahol a Markhard házaspárnak köszönhetően forró tea és forralt bor várta a vándorokat. Minden résztvevő egy emléklappal távozhatott.

Arra a kérdésre, hogy ki járt már ezen az útvonalon, csak néhányan válaszoltak igennel. Még mindig tudtunk újat mutatni Marcalihoz közel…

Köszönet jár a résztvevőknek, hogy az ünnepek és a Szilveszter után a mi programunkat választották az otthoni pihenés helyett. Ez is pihenés volt, csak aktívan, jó társaságban.

Békés, boldog és szeretetteljes újesztendőt kívánunk mindenkinek!

Beszámoló és képek : Szaka Zsolt