HírekKözélet

11.24-Ugye Ön sem szeretné, hogy a fagyott vízmérője miatt a vízzel együtt a pénze is elfolyjon?

A tartós téli hideg komoly károkat okozhat a fagy ellen nem védett vízmérőkben és vízhálózatban! A kemény fagyok közeledtével el kell végezni a vízvezeték-rendszer téliesítését! A vízmérőben a víztelenítést követően is marad víz, ezért a vízmérő szigetelését mindenképpen meg kell oldani! A vízmérőelfagyás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy Ön is GONDOSKODJON AZ ALÁBBIAKRÓL:
– Pótolja a hiányzó aknafedlapot, vagy cserélje, ha sérült, mert a fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, így ezek védelme különösen fontos!
– Ellenőrizze a lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását! Javasoljuk az aknafedlapot hőszigetelő anyaggal ellátni, hogy ne maradjanak hézagok, ahol a kinti hideg levegő az aknába áramolhat.  A vízmérőakna belső felületét megfelelő szigeteléssel javasoljuk ellátni. A szigetelés az akna mennyezetére és az oldalfalakra is javasolt, az aljzatot azonban hagyjuk szabadon.

A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy az nedvesség hatására se veszítsen a szigetelőképességéből. A télen nem lakott épületeknél a legbiztosabb módszer a TELJES VÍZTELENÍTÉS, így fontos az alábbi teendők elvégzése:  Az esetleges vízelfolyások megelőzése érdekében a nyaralók esetén a téli, használaton kívüli időszakra a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével víztelenítsen, és a vízmérő előtti, közterület felé eső csapot is zárja el!  Nyissa ki és hagyja nyitva a kertben, épületben található csapokat és engedje le a berendezésekből (pl.: bojler, WC tartály, stb.) a vizet.  Fordítsa a megfelelő állásba a vízmérő utáni víztelenítő csapot és engedje le a házi vezetékhálózatból a maradék vizet.  A télen nem használt ingatlanokat rendszeres időközönként ellenőrizze az esetlegesen bekövetkező meghibásodások mielőbbi észlelése érdekében.