HírekKözélet

Leírjuk a január 1-jén hatályba lépett, mindennapokat leginkább érintő jogszabály-változásokat.

Nőtt a minimálbér, nőtt a gyed felső határa

Ahogy évek óta megszokott, 2018. január elsejétől ismét magasabb az előző évinél a minimálbér. A 2017-es bruttó 127 500 forint mától 138 000 forint, ami családi kedvezmények nélkül 91 770 forintot jelent nettóban. A szakképzettséget igénylő pozíciókban a garantált bérminimum 161 ezer forintról 180 500 forintra nő.

A minimálbér emeléséből fakadóan mától magasabb a gyed és a diplomás gyed összege (ráadásul mostantól ez utóbbit az érintettek már a gyerek kétéves koráig vehetik igénybe). Így a gyed plafonja bruttó 193 200 forint, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forint, a mesterképzésben résztvevőknél 126 350 forint lett.

A csecsemőgondozási díjra a vér szerinti apa mostantól a korábbinál több élethelyzetben is jogosult. A táppénz maximális napi összege 8500 forintról 9180 forintra emelkedett.

Módosultak mától a cafeteria szabályai is. (Diákhitel-törlesztés, albérlet-támogatás, helyi tömegközlekedési bérlet, iskolakezdési támogatás)

18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája. A csökkentés a kormány számításai szerint mintegy 22 milliárd forinttal csökkenti az állami bevételeket.

Néhány élelmiszer áfája is csökkent. A fogyasztási célú halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek áfakulcsa mától már csak 5 százalék. Az éttermi szolgáltatások adókulcsa szintén 5 százalék 2018. január 1-jétől, viszont bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, amiből 11 milliárdos bevételt vár a kormány.

Változás a csekkeknél.
300 000 és 2 500 000 forint közötti értékek esetén úgynevezett egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végeznek, 2 500 000 forint fölötti befizetés esetén viszont normál átvilágítás szükséges, vagyis az okmányokat a Posta le is másolja, és az ügyfélnek a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány-szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb: ezeknél gyakorlatilag már 1 forinttól szükség van mától az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt. Ha az ügyfél bankkártyával fizeti ki sárga és a fehér csekkjeit 2018. január 1-jétől nincs szükség adatrögzítésre, a Posta nem kéri az ügyféltől okmányai bemutatását sem.

Az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizet az ügyfél.

Tovább nőtt a nyugdíjkorhatár. Idén 63,5 év (a tervek szerint 2020-ban éri majd el a 65 évet), vagyis az 1954-ben születettek mehetnek nyugdíjba.
A nyugdíjak összege viszont 3 százalékkal emelkedik.

(a fotó csak illusztráció! forrás: internet)

Nem közvetlenül, de közvetve érinti a gyerekeket az, hogy az alapfokú oktatási intézményeknek (iskolák, óvodák) idén júniusig terrorellenes intézkedési tervet kell készíteniük. Az intézményeknek azt kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. A kormány szerint erre a fokozott terrorveszély miatt van szükség.