HírekKommentár nélkülMost szólj hozzá

Éjszakai baglyok! Elő a távcsövekkel!

Aki szemfüles ma este, az nem mindennapi képet lát  a Holdról, hiszen rövid időn belül lesz kékhold, szuperhold és holdfogyatkozás is.

Marcaliban így fest a telihold

fotó: Virág János

Mit látunk és nem látunk majd?

Kék hold
A kék holdról akkor beszélhetünk, amikor egy hónapon belül kétszer vagy egy negyedévben négyszer is telihold van. A telihold általában 29 napos peridusonként tapasztalható, ezért is különleges, ha kettő is van egy hónapban. Igaz, épp hogy: január elseje után 31-én láthatjuk a másodikat. Nem csak januárban, de márciusban is lesz kék hold. A telihold látványa az egyetlen, amit élvezni tudunk január 31-én.

Holdfogyatkozás
Szintén 31-én holdfogyatkozás is van vagy, ahogy az angol szleng nevezi, “vérhold”. Az sem túl gyakori, amikor két telihold van egy hónapban, de ez azért 2-3 évente megesik, az viszont ritkaságszámba megy, amikor a kék hold egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér. Erre legutóbb több mint 35 éve, 1982. december 30-án volt példa. A telihold nagyon szép, nagy területet világít be, ezt lehet csodálni, de a többi sajnos szabad szemmel szinte láthatatlan.

A szuperhold esetében a Hold átmérője csekély változást mutat, szabad szemmel nem vehető észre. Sajnos, holdfogyatkozás sem fog Magyarországról látszódni, hiába keressük a vöröses árnyalatokat, már azelőtt elkezdődik a fogyatkozás, hogy este nálunk feljönne a Hold.