HírekKiemelt hírekKommentár nélkülKözéletMost szólj hozzáSzines

Megkezdődött szombaton az országgyűlési képviselő-választási kampány időszaka.

Megkezdődött szombaton az országgyűlési képviselő-választási kampány időszaka. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon indul és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart.

A jogszabály szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölőszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés.

Hétfőtől kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az áprilisi országgyűlési választás aláírásgyűjtése. Ahhoz, hogy valaki egyéni jelölt legyen 500 ajánlást kell gyűjteni az adott körzetben lakó választóktól. Az ajánlások gyűjtése március 5-ig tart, tehát ne lepődjön meg, ha aktivisták kopognak be önhöz, vagy állítják meg az utcán.

Április 8-án két szavazólapot kapnak a magyarországi lakcímmel rendelkező választók: az egyiken pártlistára szavazhatnak, a másikon pedig a legszimpatikusabb egyéni képviselőre ikszelhetnek. A két voksot jellemzően ugyanannak a pártnak adják a választók, ám az is pontosan ugyanúgy érvényes, ha valaki megosztja a szavazatait.

A Tavi Televízió a választási kampány időszakában sem a televízió csatornáján sem az internetes sajtótermékén, a www.tavitv.hu oldalon, politikai reklámoknak és  fizetett politikai hirdetések megjelenésének nem ad helyet.