HírekKék-hírekKiemelt hírekKommentár nélkül

Balesetet szenvedett járművek mentésére riasztották a Somogy megyei tűzoltókat.

  • Árokba hajtott és az oldalára dőlt egy személyautó Bárdudvarnok és Kadarkút között. A hétfő délutáni balesetnél a műszaki mentést a kaposvári hivatásos tűzoltók végezték.
  • Mesztegnyő térségébe a marcali tűzoltókat riasztották, ahol egy árokba borult autó mentésére volt szükség.
  • Nagyatádon egy személyautó borult a tetejére. A járműben ketten utaztak, egyikük megsérült a balesetben, sérüléseit a mentők ellátták. A nagyatádi tűzoltók kerekeire állították, majd áramtalanították a gépkocsit.
  • Megcsúszott az úton és az árokba hajtott egy gépkocsi Barcs és Drávaszentes között tegnap, az esti órákban. A barcsi tűzoltók csörlővel kivontatták a balesetet szenvedett autót az árokból
  • Ma reggel Szenyér térségében egy személyautót vontattak ki az árokból a böhönyei tűzoltók.
  • Elakadt egy autó Kaposváron a Szőlőskert utcában, a kaposvári tűzoltók segítettek a járműnek a továbbhaladásban.
  • Mernyén egy tejterméket szállító kamion akadt el, műszaki mentését a délutáni órákban tudják végrehajtani.

A reggeli órákban további kisebb elakadásokat is jeleztek a közlekedők a katasztrófavédelem műveletirányító ügyeletére, ám a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült a járműveknek továbbhaladni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint további havazás várható. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy havas időben csak a veszélyek megismerésével, a követendő magatartási szabályok betartásával garantálható a lakosság biztonsága. A Magyar Közút Nzrt. tájékoztatása szerint a megye útjai járhatóak, elzárt település nincs a Somogyban.

Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Aki bajba jutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!
Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashatnak.

Teendők kényszermegállás idején

A gépjárművet ne hagyja el, ha elakadna, sokkal nagyobb eséllyel találják meg a járműben, és védettebb is az időjárási viszonyoktól! Értesítse a hatóságokat, amennyiben saját erőből nem tudja a gépkocsit a hó fogságából kiszabadítani! Fontos helyzete pontos megadása! A járművet ne járassa folyamatosan, hogy az üzemanyag el ne fogyjon! Ha egy helyben fűtés céljából járatja a gépkocsi motorját, rendszeresen – 15 percenként – szellőztesse az utasteret!

forrás: Somogy Megyei Katasztrófavédelem