HírekKék-hírek

Megváltozott a polgári védelem szerepe – emlékezés az elődökre

Március elsején a polgári védelem világnapja alkalmából idehaza és külföldön is – immáron 26 éve – emlékezünk meg a küldetésről, azon emberbaráti feladatok ellátásáról, amelyek a polgári lakosság megóvására irányulnak – hangzott el a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mai ünnepségén.

A polgári védelem világnapja alkalmából Wéber Antal tűzoltó dandártábornok köszöntötte a megyei állományt. Az igazgató ez alkalomból megköszönte kollégáinak a tragédiák megelőzése és enyhítése érdekében végzett közös munkát.

Az ünnepségen Tóth Róbert tűzoltó alezredes mondott beszédet. A mai napon azokra az elődeinkre emlékezünk, akik a polgári védelem területén tevékenykedtek, akik a legszörnyűbb körülmények között is – a humanitárius eszmét szem előtt tartva – dolgoztak és tettek meg mindent a lakosság védelméért – hangsúlyozta a Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője. Az alezredes kiemelte: a katasztrófavédelmi, polgári védelmi feladatokban nem csupán a hivatásos erők vesznek részt, hanem a civil oldal is, amelynek egyik alapvető elemét a polgári védelmi kötelezettségen alapuló köteles polgári védelmi szervezetek jelentik. Az önkéntesek számának növelésében pedig kiemelt jelentősége van a közösségi szolgálatra illetve a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyre jelentkező lelkiismeretes és érdeklődő diákoknak – hangzott el.

A felügyelő azzal zárta beszédét, hogy a polgári védelem szerepe napjainkra jelentősen megváltozott, a háborús lakosságvédelem helyett a hétköznapok veszélyhelyzetének megelőzése, az események kezelése a fő feladata. Nagy szükség van lakosságfelkészítésre, a települések „öngondoskodásának” kialakítására – tette hozzá -, támogatva ezzel a hivatásos állomány tevékenységét, mindemellett a modern technikák maximális kihasználásán keresztül kell elősegíteni a fiatalok megfelelő felelősségérzetének kialakítását.

Az ünnepségen Wéber Antal tűzoltó dandártábornok szolgálati jelet adományozott az elmúlt húsz évben végzett áldozatos tevékenységéért Haris Gábor tűzoltó főtörzsőrmesternek, Róth Zoltán tűzoltó őrnagynak, Mercz András tűzoltó századosnak, Geiger Imre tűzoltó főtörzsőrmesternek és Balogh Krisztián tűzoltó századosnak, valamint a tíz éve hivatásos szolgálatot teljesítő Bicskei Balázs tűzoltó főtörzsőrmesternek.