HírekKiemelt hírek

Elemi érdek! Elárverezik Marcali félkész gyógyszállóját!

Megszületett a jogerős bírósági ítélet arról, hogy 1 milliárd 920 millió forintot ér Marcali gyógyszállója, melynek építése évekkel ezelőtt félbemaradt, így a végrehajtó hamarosan kitűzheti az árverését – közölte Sütő László (független, Marcali az Otthonunk Egyesület), a Somogy megyei város polgármestere az MTI-vel pénteken.

    Sütő László elmondta, a 2008 utáni gazdasági válság miatt torpant meg a beruházás. Az eredeti befektető az akkori gazdasági körülmények miatt egy idő után kiszállt. A Marcali Szálloda Kft. nevű projektcég (benne az ingatlan tulajdonjogával) többségi tulajdonosa a kivitelezés legnagyobb alvállalkozója, a Ferrobeton lett, amely az elmúlt években több mint 100 millió forintot fordított állagmegóvásra. A projektcégben ingatlanapportja révén 10,4 százalékban tulajdonos a marcali önkormányzat.

    A polgármester beszámolója szerint a 220 ágyasra tervezett, 10 ezer négyzetméternyi területű, a marcali gyógyfürdő szomszédságában épülő gyógyszálló jelenleg 60 százalékos készültségi fokon áll. A beruházás korábban 570 millió forint uniós támogatást nyert, amelynek visszafizetési kötelezettsége miatt bírósági pereskedés kezdődött az uniós pénzt kezelő állami szerv, és a projektcég tulajdonosai között. Jogerős bírósági határozatnak kellett születnie az ingatlan értékbecsléséről ahhoz, hogy a végrehajtó meghirdethesse az árverést. A szabályok szerint a licit a becsült érték feléről, azaz 960 millió forintról indul majd. A félbemaradt ingatlan iránt már többen érdeklődtek – mondta Sütő László.

    Az MTI korábbi híradásaiból kiderül, Marcaliban több évtizede tervezik, hogy gyógy-és wellness szállodát építenek. A tervek megvalósításához 2008-ban jutottak 570 millió forintos uniós támogatáshoz, majd egy évre rá kezdődött meg a 3,2 milliárd forintos beruházással 4 csillagosra és 116 szobásra tervezett gyógyszálló megépítése. Eredetileg 2011 tavaszán akarták átadni a beruházást, amitől a somogyi kisváros közel száz munkahelyet és évi 60-70 millió forintos adóbevételt remélt. Az induláskor az izraeli-holland érdekeltségű CEE Hotels Holdings BV. 89,6 százalékos tulajdonában volt a Marcali Szálloda Kft., amely 2012-ben még folytatni kívánta a 2010-ben félbemaradt marcali gyógyszálló megépítését, azonban ez nem járt sikerrel, leginkább a válság miatt túl drágává vált hitelek miatt.

    Sütő László hangsúlyozta, Marcalinak elemi érdeke a gyógyszálló megépülése, ami a szomszédos, folyamatosan fejlesztett gyógyfürdővel együtt válhatna komplex, gazdaságosan üzemeltethető turisztikai attrakcióvá. Az önkormányzat tulajdonában lévő gyógyfürdő üzemeltetése önmagában veszteséges – tette hozzá.

forrás: mti