HírekKözélet

Ételszentelés a Marcali Plébániatemplomban

2018. április 1-én 7 órakor kezdődött a húsvét reggeli ételszentelési szentmise, melyre évről-évre egyre többen hozzák el húsvéti ételeiket a Marcali Plébániatemplomba. Ennek következtében a korábbi ún. csendes istentiszteleteket felváltotta az orgonás-énekes szentmise.

Mindez a szokás a bibliai időkre vezethető vissza, amikor a zsidók az ünnepnek megfelelő ételeket, meghatározott sorrendben fogyasztottak. Napjainkra azonban már átalakult ez a tradíció a magyar ételeknek és íz világnak megfelelően. Sajátos hagyománya van például a székelyföldi húsvét reggeli ételszentelésnek.

A húsvéti ételek megáldása régebben főleg vidéken volt szokásban, ahol a szépen feldíszített kosaraikban a hívek minden esztendőben elvitték a húsvét reggelihez elkészített sonkát, tojást, tormát, kalácsot, sőt a bort is.

Marcaliban Kiss Iván c. prépost esperes-plébános úr szentelte meg az ízlésesebbnél-ízlésesebben összeállított kosarakban hozott különféle ételeket. A szentmise végén szentképek, a Marcali Katolikus Újság és a Spiritus egyházmegyei újság osztásával kívánt mindenkinek áldott, boldog húsvéti ünnepeket.

Írta és fotók: Kiss Kálmán