HírekKözéletSzines

Kiállítva a somogyi gyerekek hősei.

Hét kategóriában hirdetett győztest a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatára beküldött munkák értékelését követően.
Idén a legtöbben szabadkézi rajzzal pályáztak Somogyból. Az óvodás és iskolás gyerekek a tűzoltói hivatás bemutatásával, egy tűzoltói beavatkozás ábrázolásával, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem fontosságát hangsúlyozó alkotással nevezhettek. Összesen száztíz siófoki, balatonszemesi, marcali, csokonyavisontai, bodrogi, barcsi és kaposvári óvodás, általános és középiskolás diák engedte szabadjára képzeletét és alkotó kedvét, hogy felhívja társai valamint a felnőttek figyelmét a tűzmegelőzés fontosságára. Volt, aki ceruzát, míg mások ecsetet ragadtak, s azzal készítették el figyelemfelhívó alkotásukat. A gyerekek a legtöbb művön hősként nevezték meg az alkotásuk középpontjában álló tűzoltókat, akik – Somogy értékes természeti kincseit ismerve – erdőtűz oltását végzik a rajzokon.

Idén több kézműves alkotás is készült, volt aki „Tomit, a tűzcsapot” formálta meg, míg más egy lánglovag arcát öntötte formába. Megint más mesét írt egy tűzoltói beavatkozásról, melynek főszereplője Max a tűzoltó kutya volt.

A gyerekek kreativitását háromtagú zsűri – Hertelendy Helga, gyermekkönyvtáros; Őszi Zoltán, múzeumpedagógus és mese illusztrátor; Kovács Tibor fotográfus – értékelte. A zsűri döntésében leginkább a kreativitás és az újszerűség volt a meghatározó, de az igényességet, a társadalmi hasznosságot és a tűzvédelmi szempontokat is szem előtt tartották.

A díjakat Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató adta át a legjobbaknak a Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtárban tartott eredményhirdetésen.

Óvoda:

Mozsár Hanna 6 év „Az állatok ünneplik a hősöket”
Dósa Levente 5 év „Tűzoltós élményeim”  siófoki Nyolcszínvirág Óvoda
Torma Bálint 7 éves „Tűzoltás” Kaposvári Honvéd utcai
Különdíj: Lénárt Péter 6 év „A tűz hősei” Honvéd utcai Tagóvoda
Alsó tagozatos diákok szabadkézi rajz kategóriában:

Kozma Emma Zsófia kaposvári Honvéd Utcai Tagiskola 2. osztályos tanulója
Szabó Samu 4. osztályos tanuló „A tűzoltók munkája” 4. osztályos tanuló (Bodrog, Bölcsesség Kezdete Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Jóföldi Petra Zsófia 1. osztályos tanuló „Erdőtűz” (Bölcsesség Kezdete Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Különdíj: Palancsa Kamilla 9 év „Tűzoltók munkában”

 

Felsőtagozat:

Hartmann Kevin 7. osztályos „Tűzoltás az erdőn” Drávamenti Körzeti Általános Iskola, Csokonyavisonta)
Kenyeres Flóra 11 éves Balatonszemesi Reich Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Benedek Luca 11 éves Balatonszemesi Reich Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Középiskolai korosztály:

Chen Guangyu 16 éves „Lángok között” Barcs
Szilvai Dzsenifer 14 éves „Mentés” Barcs
Szakács Réka 14 éves „Hála” Barcs
Egyéb kézműves alkotás:

Csatos Anna 13 év „Veszélyek között” Toldi Lakótelepi Tagiskola
Hajdu Boróka 10 év „Lánglovag”
Szlatki Lilli 11 év „Tomi a tűzcsap
Plakát kategória:

Zsákai Soma 15 év „A hős” kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanulója
Mese:

Radics Hanna Sára 6. osztályos tanuló Drávamenti Körzeti Általános Iskola Csokonyavisonta, „Max a tűzoltókutya”
A Legkreatívabb somogyi óvoda 2018 címet a siófoki Nyolcszínvirág Óvoda nyerte el, tekintve, hogy innen érkezett a legtöbb alkotás.

A Legkreatívabb somogyi Iskola 2018 cím büszke tulajdonosa a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium.

A címmel pedig együtt jár egy tűzoltó bemutató, valamint a gyermekeknek szóló tűzvédelmi oktatás is. Így a legeredményesebbek személyesen is találkozhatnak majd a rajzokon, a versekben és a mesékben szereplő tűzoltókkal.

A beküldött alkotásokból nyílt kiállítás bárki számra megtekinthető a Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtárban június 22-ig.