HírekKözélet

Balaton vízbiztonsági fórum

Bár a Balaton vízi biztonsági rendszere Európában egyedülálló, a nagy meleg periódusok és a fürdőzők nagy száma miatt e témában mindig lehet előrelépni. A Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testülete és a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ennek további javítására, különös tekintettel a növekvő látogatottságra, az időjárási változásokra, és a vendégkör változó összetételére, Balaton Vízbiztonsági Fórumot szervezett.

A nyári szezonban a kijelölt fürdőhelyek megteltek, és a Balaton ilyenkor egy közel félmilliós városként üzemelt. A tavon 150 kijelölt fürdőhely és a közel 200 fürdésre alkalmas szabad-strand várja a vendégeket. Ennyi vendég és fürdésre kijelölt vagy alkalmas hely mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a biztonságra.

Ilyen komplex biztonságot szolgáló lépés volt a viharjelzési rendszer modernizációja, a 31 stabil és 16 mobil jelzőállomás telepítése, a LED-es rendszerek bevezetése. Ugyancsak a vízbiztonságot szolgálta a profi vízimentés elősegítése, a meteorológiai rendszerek modernizálása, a kikötői és fürdőhelyi biztonság erősítése. Ezzel a Balaton 593 négyzetkilóméternyi vízfelületén a vízi biztonsági rendszer Európában egyedülálló, hisz a nagy Nyugat-Európai tavakon (Bodeni tó, Garda Tó) sincs ilyen objektív biztonsági rendszer kiépítve, mint a Balatonon. Az említett, az objektív biztonság erősítését célzó fejlesztések eredményeként, a kilencvenes évek elejei közel 50 főről a kétezres évek elejére 20 alá csökkent a vizi balesetek halálos áldozatainak száma.

Mindezek mellett a nagy meleg periódusok és a fürdőzők száma következtében sok dolga akad a
mentést végzőknek, 2017-ban például összesen 162 esetben történt életmentés, aminek során 393
főt mentettek ki.

A továbblépéshez vízirendészeti szakértő segítségével elemezték az adatokat. Kiderült, hogy nincs
egyetlen jól meghatározható ok, jellemzően szubjektív emberi tényezők állnak a vizi balesetek háttérben. Megállapították, hogy a 2017-évi nyári vízbefulladások elsődlegesen három tényezőre vezethetők vissza:

  • A betegség, vagy idős kor – rosszullétet követő eszméletvesztés azonnali fulladáshoz vezetett, a parttól alig pár méterre, kis vízmélység mellett is.
  • A vízbiztonság és az úszás tudás hiánya – több esetben is tetten érhető volt, hogy fiatal férfiak
    váltak áldozatául saját rossz döntéseiknek vízibicikliről leugorva, vagy a vízben túl mélyre merészkedve.
  • A felelőtlenség, alkohol és túlzott kockázatvállalás – ez is több esetben előfordult és jellemzően
    ugyancsak férfiak voltak az áldozatok.

A Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testülete kezdeményezésére munkacsoport jött létre, hogy olyan programot alkosson meg, ami a jelenlegi kereteken belül, jogszabály módosítások elkerülésével, számos eltérő igényű és viselkedésű látogatói réteg számára biztosítson információkat, és ezzel javítsa tovább a Balaton biztonságosságát. A javasolt cselekvési terv a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szakemberei által megálmodott programra alapul és a tervek szerint a jelenlegi vízparti tájékoztatásnál jóval többet nyújt majd.

A kezdeményező szervezetek június 6-án Balaton Vízbiztonsági Fórumot szerveztek, ahol részletesen bemutatják a helyzetértékelést és program javaslatokat, amiket a lehető legszélesebb érintetti kör bevonásával kívánnak megvitatni.