HírekKiemelt hírek

Holnap este jön az SMS.

Az idén mintegy 108 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. A legnépszerűbb talán a gazdaság és menedzsment képzés, de a topszakok között van az informatika összes képzése és a pedagógusképzés teljes vertikuma, a 3. helyen pedig az ápolói szak áll.

Osztatlan alapképzésben az óvónői, tanítói, a csecsemő- és kisgyermeknevelői szak egyaránt népszerű, tanárszakoknál pedig elsősorban a bölcsész szakok futnak jól, azon belül is a történelem, az angol, a német, a magyar illetve a testnevelői.

A ponthatárok megállapítása egy komplex folyamat eredménye, melynek során egy informatikai alkalmazás segítségével a beérkezett jelentkezői dokumentumokat feldolgozzák, és mindegyik pontszámot kap. Ezek a pontok már láthatók is a felvi.hu-n.

A jogorvoslat menete nagyot változik
Míg korábban panasz esetén az Oktatási Hivatalhoz kellett benyújtani a jogorvoslatot, amit aztán az Emmi bírált el, addig az idei évtől – a besorolási döntést követően – 30 napja lesz a felvételizőknek a jogorvoslat benyújtására, a Fővárosi Közigazgatási Bíróságnak címzett perkeresettel.

A vélt jogsértést ebben az esetben nagyon pontosan meg kell jelölni. A nagy számú jelentkezés miatt előfordul, hogy a jogorvoslat indokolt – például nem vettek figyelembe egy dokumentumot – ez azonban nem jellemző.

Szerda este jön az SMS!
Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-értesítést is kapnak az eredményekről, amelyek az e-felvételiben is megnézhetők lesznek a ponthatárok közzététele után.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A felvételi nemcsak a ponthatárokról, hanem a statisztikákról, rekordokról és különleges adatokról is szól. Most összegyűjtöttük az idei felvételi öt legérdekesebb tényét.

1. Még mindig több lány jelentkezik a felsőoktatásba, mint fiú. Idén több mint 60 ezer nő és több mint 47 ezer férfi jelentkezett a felvételin.

2. Nem a 18-19 éves korosztály a legaktívabb jelentkező. Idén legnagyobb arányban a 27 évesek és az ennél idősebbek jelentkeztek a felsőoktatásba, összesen 23 554-en. A második legnagyobb jelentkezői csoport a 19 éveseké (22 866 fő, 21 711-en állami ösztöndíjas képzést jelöltek meg).

3. Idén nyolc szakon jóval alacsonyabbak az előzetes ponthatárok, mint tavaly, ezért 2018-ban valószínűleg magasabb lesz majd az állami ösztöndíjasok száma ezeken a szakokon. Változott például az alkalmazott közgazdaságtan ponthatára, oda 30 ponttal kevesebb kell, mint tavaly, 458 helyett 428-nál húzták meg az előzetes ponthatárokat.

4. Ez volt a rekord tavaly: a Kaposvári Egyetemen 500 pontra volt szüksége annak, aki állami ösztöndíjasként akarta elvégezni a pénzügy és számvitel szakot. Biztos, hogy idén is számíthatunk hasonló pontszámokra.

5. Ezek pedig az idei év legnépszerűbb egyetemei. A legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölték meg a 2018-as felvételin, összesen 24 132-en. A második a Debreceni Egyetem, ahová 15 140-en adták be a jelentkezésüket, a dobogó harmadik fokán idén is Szegedi Tudományegyetem áll 13 728 jelentkezővel.

forrás: hirado.hu / eduline.hu