HírekSport

Zsinórban hetedszer remekelt a vadászíjász.

Az íjászok számára a nyár jelenti az igazi versenyszezont. Bár a ma már szinte minden szakágban létező teremversenyek megteremtették a téli időszakban is azokat a lehetőségeket, amikor összemérhetik tudásukat az íjfeszítők, a kinti terepen megrendezett nyári versenyek jelentik az igazi kihívást. Rendszerint az évnek e szakaszában kerülnek megrendezésre a nagy
országos és nemzetközi versenyek, amiket az aktuális helyszín nyújtotta miliő is megszépít, különlegessé tesz. Nem beszélve arról a drukkról, amit a hasonlóan jó képességű ellenfelek jelentenek a versenyzők számára.

Sok íjász van, aki egy-egy szakágban (pálya, terep, 3D) jeleskedik, s általában a saját szakágában megrendezett bajnokságokon, GP-ken áll lőállásba. Akit azonban megérint a természet lágy ölén vagy gyakran keményebbnek bizonyuló terepen rendezett, ügyességi célokkal tarkított versenyek varázsa, az nagyobb étlapról válogathat.

Kulcsár Ernő, a Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület marcali versenyzője régóta kedveli ezt a sokféleséget. Így szinte minden nagyobb bajnokságra kvalifikálja magát évről-évre, s idén Ernő felkészültsége mellett a csillagok állása is úgy hozta, hogy sikeresen vegye az
akadályokat.

Az Eger melletti Felsőtárkányban, augusztus második hétvégéjén rendezték meg az idei év Terepíjász Országos Bajnokságát. Az OB-n az a versenyző indulhatott, aki a szakágban megrendezett három GP fordulóból legalább kettőn részt vett. Ernő számára ez Májusban egy Sasréten, júliusban pedig egy Pécelen megrendezett versenyt jelentett, melyek mindegyikén országos csúcs közeli eredménnyel végzett, ezért bizakodóan indult az Országos Bajnokságon is. Szerencsére a tavalyi évhez hasonlóan sikerült újra megvédeni címét, így most már sorrendben a hatodik bajnoki címet nyerte el.

Ernő ezután Gyulára utazott, ahol másnap vette kezdetét a Történelmi Íjász Világbajnokság és Országos Bajnokság, ami embert próbáló hét napnak bizonyult a mezőny számára.

A hétfői nap a regisztrációval telt, amit a bajnokság ünnepélyes megnyitója követett. A következő három napon a világbajnokság kvalifikációs fordulói zajlottak. Az elődöntőbe jutáshoz legalább 55%-os teljesítményre volt szüksége a versenyzőknek. 14-15-16-án, naponként 18 célt teljesítve, Ernőnek sikerült a maximálisan lőhető 1620 pontból 1219 begyűjtenie. Ezzel a 75%-os teljesítményével az élről várta a folytatást az elődöntőben. A veterán vadászíj kategóriából 15 főnek sikerült teljesítenie a limitet.

A 17-ei, pénteki elődöntőből az első hat íjász került a döntőbe, melynek Ernő az elődöntők után a 4. helyről vághatott neki. Bravúros teljesítményével sikerült két hellyel feljebb sorolnia magát és megszereznie a számára nagy örömet jelentő világbajnoki ezüstérmet.

Az Országos Bajnokságot ugyanitt rendezték meg, augusztus 18-án. A rangsoroló 21 célból állt. Itt is az első 6 helyezett került a döntőbe, ahová Ernőnek a 6. helyen sikerült bejutnia. A döntőzés során 6 célon sikerült a közel 40 pontos hátrányát leküzdenie és megnyernie a versenyt. Ezzel együtt pedig a 7. Bajnoki aranyérme büszke birtokosa lett.

Gratulálunk és várjuk a folytatást!

Köszönjük a beszámolót és a fotókat Gájer Szilárdnak!