HírekKözélet

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős – értesült az MTI.

 A 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő, ami az eddigieknél tágabb lehetőséget jelent a vízkészlet-gazdálkodásban.

Pontosan 120 centiméter volt a Balaton átlag vízállása szeptember 12-én, reggel 7 órakor. Ez a tó nyári szabályozási vízszint-maximuma. A nyári üzemi vízszint 10 centiméteres emelése már 2016-ban  megkezdődött kísérleti jelleggel, és tart azóta is.A Balaton vízszintszabályozásának módosítására megszületett hatósági engedély megfogalmazza, hogy a tó vízgazdálkodási gondjainak enyhítésére “gyakorlatilag egyetlen és jelenleg megvalósítható hatékony műszaki megoldás a tómederben történő tározás. A 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő.

Megoldandó helyzeteket is felvet a vízszintemelés: ilyen a nádasok megújulása, illetve a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer működtetése. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy mindkét problémát tudják kezelni. Helyenként a nádas csökkenésével kell számolni, de ugyanakkor több gyomos helyen, pár éven belül új nádas alakulhat ki, kiegyenlítve a feltételezhető veszteséget. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer esetében a téli szabályozási szintet továbbra is alacsonyabban tartják, hogy a jövőben is gravitációs hatásra tudjon majd befolyni a víz a Balatonba.