HírekKultúra

Gadányi ünnepség: Egy új festménnyel gazdagodott a templom

2018. szeptember 23-án, vasárnap délután 14 órakor a gadányi templomban Galambos Ferenc mesztegnyői plébános celebrált ünnepélyes szentmisét. A település idén ünnepli fennállásának 825. évfordulóját. Ebből az alkalomból, az istentisztelet végén,a gadányi gyökerekkel rendelkező Fábos-Landi Vivien egyik festményét adta át a templomi közösségnek.

A nagy számban megjelenteket Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte.Majd beszédében kiemelte, hogy – sokakkal ellentétben – ez a falu képes volt megmaradni a nehéz történelmi időkben is. A gyarapodásra jó példa ez a mostani alkalom is, amikor a fiatal művésznő révén tovább gazdagodhat a kis somogyi közösség.

Ezután Fábos-Landi Vivien vette át a szót, aki több céllal adományozta oda a templomot ábrázoló festményét. Egyrészt azokra a hajdani gadányiakra kívánt emlékezni és emlékeztetni, akik építették-szépítették a falut annakidején, másrészt második világháborúban elhunyt, vagy elhurcolt emberekre is ráirányította a figyelmet. Ezen túl pedig felidézte a több száz éves múltra visszatekintő és szerteágazó családfáját a Landi, Strohmajer, Bükkfa, és Szigethy ősökön keresztül, akik a maguk módján sokat tettek a településért, az ott élő emberekért. Találhatunk közöttük olyant, aki keresztet állított a birtokán, vagy terítőket, illetve szobrot adományozott a templomnak. Ezt a családi hagyományt kívánta folytatni azzal, hogy ő pedig egy saját festményét ajándékozta a közösségnek.

A szentmise végén Huszti Gábor és Fábos-Landi Vivien leleplezték,Galambos Ferenc atyapedig megáldotta az alkotást. Az ünnepség jó hangulatú beszélgetéssel és egy kis vendéglátással zárult.

 

Írta és fotók: Kiss Kálmán